Cestovné v prímestských autobusoch zdražie len v jednom kraji

Bratislava 24. júla (TASR) – Zvyšovať cestovné v prímestských autobusoch do 100 kilometrov plánuje v najbližšom období jeden kraj z ôsmich. Ide o Žilinský samosprávny kraj (ŽSK), v ktorom sa ľuďom zvýšia náklady na dopravu do škôl či zamestnania od augusta tohto roka. Ostatné kraje o podobnom kroku momentálne neuvažujú.
V Žiline si tak cestujúci o pár dní priplatia za cestu do 10 kilometrov päť centov a pri ceste do 100 kilometrov to bude 15 centov. Dôvodom je podľa ŽSK rast vstupných nákladov na zabezpečovanie dopravy, ako sú napríklad mzdy zamestnancov či rastúce ceny nafty.
Zvyšné kraje na Slovensku zatiaľ takéto opatrenie nechystajú. "V súčasnosti neplánujeme zvyšovať cenu cestovného v prímestskej autobusovej doprave. Veľmi by to zaťažilo občanov a ešte viac skomplikovalo súčasnú zložitú situáciu v regióne," odôvodnila pre TASR hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Veronika Fitzeková.
V Banskobystrickom kraji sa napríklad zvyšovalo cestovné v prímestských spojoch od januára tohto roku. V Prešovskom, Nitrianskom či Bratislavskom kraji to bolo v januári 2011. V Trnavskom kraji zase zdražela ľuďom regionálna doprava naposledy v októbri minulého roka a v Trenčianskom sa tak stalo v júli 2011.
Drahé ceny nafty vplývajú tiež na cestovné v diaľkových autobusoch nad 100 kilometrov. V nich už niektorí dopravcovia pristúpili k zvyšovaniu cestovného na jar, iní tak spravili začiatkom leta.

Súvisiace články

Aktuálne správy