Tichý a Macejková pred výborom NR SR nevystúpia

Podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný nerozumie dôvodom, pre ktoré generálna prokuratúra odôvodnila návrh na zastavenie platnosti zákona o platoch sestier.

Správa „SDKÚ si chce pozvať na koberec Tichého a Macejkovú“ aktualizovaná v prvom a druhom odseku.

BRATISLAVA 24. júla (SITA) – Podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný v utorok podal na parlamentnom zdravotníckom výbore návrh, aby si výbor pozval na koberec zastupujúceho generálneho prokurátora Ladislava Tichého a predsedníčku Ústavného súdu SR Ivettu Macejkovú. Ako Novotný uviedol na utorňajšom brífingu, mali by poslancom vysvetliť dôvody podania podnetu a pozastavenia účinnosti zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek. Návrh podpredsedu SDKÚ-DS však v utorok poslanci výboru pre zdravotníctvo odmietli.

Novotnému nedávajú zmysel medializované dôvody pozastavenia účinnosti zákona. „Nerozumiem, v čom spočíva diskriminácia ostatných zdravotníckych profesií,“ povedal Novotný. Ako pripomenul, aj ďalšie profesie majú stanovené platy – poslanci, sudcovia či prokurátori. Ako upozornil Novotný, aj stanovenie minimálnej mzdy v Zákonníku práce je podľa tejto logiky diskriminujúce, keďže pri zmene zvyšuje platy ľuďom poberajúcim minimálnu mzdu, ale nie ostatným. Novotný má problémy aj s tým, že prokuratúra či ústavný súd posudzujú, či na vykonanie zákona je v rozpočte dostatok peňazí.

Platnosť zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek pozastavil Ústavný súd SR na žiadosť Generálnej prokuratúry SR. Tá podala súdu návrh na preskúmanie ústavnosti zákona 25. júna tohto roka na podnet Slovenskej lekárskej komory a Slovenskej komory iných zdravotníckych pracovníkov. Podanie návrhu na Ústavný súd SR ovplyvnili podľa prokuratúry viaceré dôvody, predovšetkým zásada primeranosti, rovnakých podmienok a predchádzajúca rozhodovacia činnosť Ústavného súdu SR. Generálna prokuratúra zároveň navrhla ústavnému súdu pozastaviť účinnosť tohto zákona. Súd jej vyhovel a pozastavil účinnosť zákona, kým nerozhodne o obsahu podania.

Zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek našiel v parlamente podporu u 141 poslancov. Mnohé sestry sa však od nadobudnutia účinnosti zákona, teda od 1. apríla tohto roka, zvýšenia platov nedočkali. Komora sa tak postupne so žiadosťou o pomoc pri riešení tejto situácie obrátila na ministerstvo zdravotníctva, ministerstvo práce, vyššie územné celky, Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, verejnú ochrankyňu práv, premiéra i medzinárodné organizácie.

Agentúra SITA k správe vydá zvukovú správu

Súvisiace články

Aktuálne správy