Sestry sa zhromaždili pred parlamentom

"Oklamali ste nás!" skandujú účastníci protestu pred Národnou radou SR. Prišli aj fyzioterapeuti, ktorí sa dožadujú vyšších platov aj pre nich a sestry si podľa nich presadzujú svoje požiadavky bezohľadne.

Pred budovou parlamentu je rušno. Začalo sa totiž protestné zhromaždenie sestier a pôrodných asistentiek. Približne 350 účastníkov intenzívne skanduje pred parlamentom heslá ako „V jednote je sila“, „Oklamali ste nás“ či „Chceme slušné platy“. K davu na úvod prehovoril predseda Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Viliam Záborský. „Prišli sme sem, aby sme vyjadrili protest s tým, ako bol náš zákon pozastavený a predtým aj pošliapaný,“ zneli prvé slová Záborského.

Ako šéf sesterských odborov uviedol, aj naďalej budú trvať na oprávnených požiadavkách. Poslancom pripomenul, že za zákon hlasovalo 141 zákonodarcov, z ktorých sú mnohí v parlamente aj dnes. „Kde majú tie sociálne istoty? Kto sa kedy z poslancov o sestry zaujímal? Kto za nimi prišiel a pýtal sa, aká je pravda?“ položil rečnícke otázky Záborský. Pokračoval, že sestry sú vystavované teroru. Zamestnávatelia sa im vraj vyhrážajú, že prídu o všetko a ich deti budú mať v škole problémy.

Záborský sa po ukončení prejavu odobral na Výbor NR SR pre zdravotníctvo. Za rečníckym pultom ho postupne striedajú ďalší. Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mária Lévyová uviedla, že pred rokom hrdo do parlamentu doniesli štvrť milióna podpisov pod petíciu za zvýšenie platov sestier. Pripomenula, že išlo o sedem požiadaviek, nie egoistických, pričom mnoho z nich je nedoriešených.

Na pódiu sa vystriedali už niekoľkí rečníci, medzi nimi i predseda Nových školských odborov Ľudovít Sebelédi, sestry z praxe či poslanec Igor Matovič, ktorý vyzval sestry, aby nezabúdali na ostatných zdravotníckych pracovníkov a aby držali spolu. Uviedol, že pokiaľ budú mať sestry problém so zastrašovaním, môžu sa na neho obrátiť. Sestrám sa prihovoril aj Peter Visolajský, predseda Lekárskeho odborového združenia. „Neviem si predstaviť, že by som tu dnes nestál. Máte našu plnú podporu,“ povedal Visolajský.

Na protest prišla aj hŕstka fyzioterapeutov odetá v zelených tričkách s transparentom „Fyzioterapeuti sú proti diskriminácii“. Ako pre agentúru SITA uviedla Helena Farská, jedna zo skupinky týchto zdravotníckych pracovníkov, „My sme súčasťou zdravotníckych pracovníkov a je absolútne diskriminačné, ak sestry vyjdú s jedným svojím zákonom, ktorý si takto bezohľadne presadzujú. My uznávame prácu sestier, ale takisto treba uznávať aj prácu iných zdravotníckych pracovníkov,“ povedala. Ako zdôraznila, chcú jeden zákon pre zdravotníckych pracovníkov.

Protest zatiaľ prebieha pokojne. Trvať by mal do 13:00.

Súvisiace články

Aktuálne správy