Väčšina z nás si pravidelne odkladá do 20 % z príjmu

Stále sa nájdu takí, ktorí nechávajú veľkú časť svojich peňazí ležať na bežných účtoch, podľa prieskumu sa tak správa až 44 % z nás

Slováci sú naučení sporiť si pravidelne. Deväť z desiatich Slovákov si odkladá finančnú rezervu. No napriek tomu stále nevedia, ako a hlavne kam uložiť svoje peniaze. Necelá polovica ľudí peniaze necháva ležať na bežných účtoch s takmer nulovými úrokmi. Vyplynulo to z aprílového kvantitatívneho prieskumu, ktorý pre Poštovú banku vyhotovila spoločnosť GfK.

Takmer 60 % respondentov v prieskume uviedlo, že si odkladá aspoň časť úspor každý mesiac na sporiace účty a tretina si ich ukladá na termínované vklady. Medzi najčastejšími spôsobmi sporenia sú aj vkladné knižky a investovanie. Práve pri nich sa ukázali najväčšie rozdiely medzi mužmi a ženami. Kým vkladným knižkám dôveruje až dva a pol krát viac žien ako mužov, tak muži svoje úspory zhodnocujú vo väčšej miere ako ženy investovaním.

Väčšina z nás si pravidelne odkladá sumu vo výške do 20 % z príjmu. Účely, na ktoré si sporíme, sa ale podľa vedúcej oddelenia účtov a vkladových produktov Poštovej banky Evy Pavlíkovej líšia. „Najčastejšie si sporíme pre prípad núdze,“ uviedla. O trochu viac ako ženy myslia na nečakané situácie muži. Ženy zase vo väčšej miere sporia na rekonštrukciu bývania či na zabezpečenie rodiny.

Vývoj úrokových sadzieb závisí nielen od vývoja základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky a sadzieb na medzibankovom trhu, ale aj od konkurenčného boja a obchodnej politiky jednotlivých bánk. „Od apríla pristúpili banky, a niektoré opakovane, k zníženiu úročenia termínovaných vkladov. Znižovanie sa dotklo všetkých viazaností, pričom sadzby znížili aj banky, ktoré dlhodobo viedli v porovnaniach termínovaných vkladov. Trend poklesu úrokových sadzieb bude pravdepodobne v najbližších mesiacoch pokračovať,“ povedal Maroš Ovčarik z portálu Finančná Hitparáda.

Zdroj údajov: Exkluzívny kvantitatívny online prieskum pre účely Poštovej banky uskutočnený v apríli 2012. Vzorka 204 respondentov zaoberajúcich sa plánovanou alebo už realizovanou rekonštrukciou.

Súvisiace články

Aktuálne správy