Európske banky sa sťahujú z USA

Londýn 24. júla (TASR) – Európske banky znižujú svoju angažovanosť v USA. Celkovo klesli v priebehu posledných 5 rokov aktíva bánk z eurozóny v USA približne o tretinu na 973 miliárd USD (803,8 miliardy eur), informoval britský denník Financial Times (FT) na základe údajov americkej centrálnej banky Fed.
Výrazne znížili svoje aktíva v USA nemecké banky. Ich hodnota klesla zo 427 miliárd USD v roku 2007 na 267 miliárd USD na konci marca. Príčinou je kolaps niektorých krajinských bánk rovnako ako snaha celého odvetvia o zmenšenie bilancií. Výnimkou je Deutsche Bank, ktorá zostáva dôležitým hráčom v USA.
Výrazne menej obmedzili svoju angažovanosť v Spojených štátoch francúzske banky. Hodnota ich amerických aktív v uvedenom období poklesla zo 420 miliárd USD na 373 miliárd USD. Francúzske úverové inštitúty však mali vlani problémy s obmedzeným prístupom k doláru a oznámili, že výrazne okrešú svoje aktivity v USA. To signalizuje, že európske banky zrejme budú pokračovať v sťahovaní sa zo Spojených štátov.
Takmer úplne sa z USA stiahli írske banky, ktoré musel zachraňovať štát. Ich angažovanosť padla zo 130 miliárd USD v septembri 2008 na 3,6 miliardy USD na konci 1. štvrťroka 2012.
Odchod európskych bánk využívajú čínski investori, ale aj americké finančné inštitúty. Napríklad Wells Fargo a JPMorgan Chase vlani kúpili od Anglo Irish Bank balík hypotekárnych úverov v hodnote 9,5 miliardy USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy