Zákon o živnostenských licenciách by mal na rozpočet negatívny vplyv

Bratislava 23. júla (TASR) – Vplyv Zákona o živnostenských licenciách na štátny rozpočet nebude podľa Ministerstva financií (MF) SR taký, ako tvrdia navrhovatelia zákona. "Podľa nášho názoru bude mať návrh zákona negatívny vplyv na daňové príjmy," uviedol rezort financií vo svojom stanovisku k návrhu zákona.
Predkladateľmi návrhu sú poprední predstavitelia opozičnej strany SDKÚ-DS Ivan Štefanec, Ľudovít Kaník a predseda strany Pavol Frešo. Podľa nich by malo mať zavedenie živnostenských licencií neutrálny až mierne pozitívny vplyv na rozpočet verejnej správy.
"Tento zákon nemá negatívny vplyv na štátny rozpočet ani na samotný dlh, dokonca by mohol mať mierne pozitívny podľa našich prepočtov," povedal dnes na tlačovej konferencii na pôde parlamentu Frešo. Hlavným prínosom licencií je podľa neho výrazné zníženie nákladov živnostníkov na účtovníctvo.
Ministerstvo od navrhovateľov vo svojej reakcii vyžiadalo upravenie doložky vybraných vplyvov navrhovaného zákona. Rezort takisto žiada kvantifikovať finančné dôsledky na rozpočet verejnej správy, a to na viacero rokov dopredu.

Súvisiace články

Aktuálne správy