MMF sa už nechce podieľať na ďalšej pomoci pre Grécko

Berlín/Atény 22. júla (TASR) – Medzinárodný menový fond (MMF) sa už nechce podieľať na ďalšej pomoci pre Grécko, tvrdí nemecký týždenník Der Spiegel. Odvoláva sa na vysokopostavených bruselských predstaviteľov Európskej únie (EÚ).
V súčasnosti delegácia takzvanej Trojky, zloženej z Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky a MMF, skúma plnenie reformných záväzkov Atén. Grécko dúfa, že v auguste a septembri dostane ďalšiu tranžu v hodnote 12,5 miliardy eur zo záchranného úveru.
Podľa informácií z Atén by sa predstavitelia Trojky mali do krajiny vrátiť 26. júla. Delegácia bola v Aténach naposledy 9. júla, a to tesne pred stretnutím ministrov eurozóny. Zistila, že Gréci opätovne neplnia ciele úsporného balíka, a odporúčala urýchlenie reforiem.
Grécka koaličná vláda, ktorá vznikla v júni, má jasný cieľ, chce opäť otvoriť rokovania o podmienkach záchranného balíka, predovšetkým chce dosiahnuť, aby veritelia posunuli lehotu na plnenie úsporných opatrení. Podľa dohodnutých podmienok by Atény mali v rokoch 2013 a 2014 ušetriť celkovo 11,5 miliardy eur. Vláda chce tento termín posunúť na roky 2015 a 2016.
Vláda argumentuje, že Gréci už nezvládnu ďalšie uťahovanie opaskov. Podľa odhadov grécka ekonomika, ktorá sa nachádza v hlbokej recesii, aj tento rok klesne takmer o 7 %.
Predĺženie času na realizáciu úsporných opatrení by podľa trojky znamenalo, že finančná pomoc pre Grécko by sa musela zvýšiť o 10 až 50 miliárd eur. Mnoho krajín eurozóny však už nie je ochotných požičať Aténam ďalšie peniaze. Navyše niektoré krajiny, ako Holandsko a Fínsko, podmieňujú svoju pomoc účasťou MMF.

Súvisiace články

Aktuálne správy