Hanbím sa za MMF, napísal jeho bývalý ekonóm

Londýn 21. júla (TASR) – Ekonóm Peter Doyle po 20 rokoch odišiel z Medzinárodného menového fondu (MMF). V liste, ktorý zverejnila americká televízia CNN, nelichotivo zúčtoval s fondom a s jeho terajšou šéfkou Christine Lagardeovou. Doyle uviedol, že sa hanbí za to, že niekedy pracoval v MMF, a že Lagardeová nie je tým správnym človekom na miesto šéfa fondu.
"Po 20 rokoch služby sa hanbím za to, že som niekedy mal čo spoločné s fondom," napísal Doyle v liste adresovanom šéfovi Výkonnej rady MMF Shakurovi Shaalanovi. Doyle kritizuje predovšetkým dve veci. Fond podľa neho zlyhal pri riešení európskej dlhovej krízy a naďalej je ovládaný Európanmi. Podľa Doyla bola voľba Christiny Lagardeovej do čela MMF "katastrofálna" a "nespravodlivá".
Doyle bol vo fonde uznávaným ekonómom, citovala CNN pracovníkov MMF, ktorí nechceli byť menovaní. Podľa nich mal v rámci fondu na starosti Izrael, Dánsko a Švédsko, ale radil aj oddeleniu, ktoré bolo zodpovedné za krízou zasiahnuté štáty – Grécko, Portugalsko a Írsko.
Doyle vo svojom liste upiera MMF kompetenciu kontrolnej inštancie počas krízy. Fond podľa neho zlyhal, keď nedokázal upozorniť a varovať pred rizikami, pričom experti MMF si ich boli plne vedomí. Vedenie sa podľa neho postaralo o to, aby sa tieto varovania nezverejnili. Euro je podľa Doyla na pokraji priepasti, pretože MMF nereagoval rozhodne a energicky.
Doylova kritika prichádza v čase, keď mnohí experti vzhľadom na zlú situáciu v krajinách, ktoré zasiahla kríza, požadujú, aby MMF a krajiny eurozóny ustúpili od striktne úsporného kurzu a viac sa sústredili na prorastové impulzy. Doylov list je datovaný 18. júna. MMF v tento deň zverejnil svoju výročnú správu, v ktorej vyzýva krajiny Európskej únie k realizácii rozsiahlych reforiem, čo by malo byť účinným bojom proti kríze.
Podľa Doyla je MMF tiež príliš pod vplyvom Európanov, čo mu znemožňuje plniť jeho úlohu dohľadu nad svetovou ekonomikou. Doyle sa tu tiež dotkol háklivej témy, keďže rozvíjajúce sa krajiny majú už dlhší čas námietky proti európskej dominancii v rámci MMF.
MMF ovplyvňujú mocenské hry a hierarchický štýl, napísal Doyle na konci listu. Podľa neho sa to týka všetkých úrovní v rámci fondu. Výkonná rada však nerieši problémy a upokojuje sa s tým, že akcieschopnosť fondu je obmedzená.

Súvisiace články

Aktuálne správy