Vláda chce na prácu pre mladých vyčleniť 70 mil. eur

Minister práce Ján Richter predstavil aj tri konkrétne projekty, ktoré by sa mali v krátkom čase uskutočniť.

Správa „SOCIÁLNE: Vláda chce na prácu pre mladých vyčleniť 70 mil. eur,“ rozšírená o vyjadrenie premiéra Roberta Fica.

BRATISLAVA 20. júla (SITA) – Vláda plánuje na vytvorenie približne 14 460 pracovných miest určených pre mladých ľudí do 29 rokov minúť 70 mil. eur z eurofondov. Po piatkovom rokovaní Rady solidarity a rozvoja to uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Financie by sa mali získať aj realokáciou prostriedkov medzi jednotlivými eurofondami.

Richter zároveň predstavil aj tri konkrétne projekty, ktoré sa majú v krátkom čase uskutočniť. Prácu by tak mladí nezamestnaní ľudia mohli získať v malých a stredných podnikoch, v doprave, či miestnych a krajských samosprávach. Autodopravcovia by mohli vytvoriť dve tisícky pracovných miest, garantujú pritom ich udržanie po dobu 24 mesiacov. Štát im preplatí cenu práce a vyškolenie nových ľudí. „Najväčší magnet z pohľadu ministerstva je to, že táto investícia je dlhodobá,“ skonštatoval Richter.

V druhom projekte by štát preplatil malým a stredným podnikom 95 % nákladov práce v prvých 12 mesiacoch, spoločnosti musia garantovať udržanie pracovných miest ešte v nasledujúcich šiestich mesiacoch. Ministerstvo pre tento projekt vyhradilo 40 mil. eur. Tretí projekt by mal zabezpečiť prácu v miestnych a krajských samosprávach. Aj tu štát preplatí 95 % nákladov na prácu v prvých 12 mesiacoch, samosprávy sa však musia zaviazať, že pracovné miesta udržia ešte v priebehu ďalšieho pol roka.

„Títo ľudia budú vyradení z evidencie nezamestnaných, čo automaticky znamená príjem pre štát,“ skonštatoval premiér SR Robert Fico s tým, že podstatná časť výdavkov sa má štátu vrátiť cez dane a odvody, rovnako ako na úspore na príspevkoch v nezamestnanosti. „Toto je iba časť realokovaných zdrojov. Hovoríme o sume 70 mil. eur, celkovo je tá suma 345 mil. eur. Zostatok bude realizovaný cez ministerstvo hospodárstva, cez Operačný program hospodársky rast a konkurencieschopnosť,“ uviedol premiér. Ako dodal Richter, v prípade nesplnenia podmienok by musel zamestnávateľ vrátiť všetky peniaze, ktoré od štátu získal. Ministerstvo pracuje aj na opatreniach, ktoré majú zabrániť podnikateľom v špekuláciách pri získavaní financií.

Súvisiace články

Aktuálne správy