Východoslovenská distribučná končí zmluvu s PB Power Trade

Ako uviedla hovorkyňa VSD Andrea Danihelová, dôvodom ukončenia zmluvy s PB Power Trade je opakované neuhradenie splatných záväzkov.

Východoslovenská distribučná (VSD), a.s., člen skupiny Východoslovenská energetika (VSE), a.s., Košice informovala o ukončení rámcovej distribučnej zmluvy so spoločnosťou PB Power Trade. Agentúru SITA o vyhlásení a ukončení zmluvy informovala hovorkyňa VSD Andrea Danihelová. Doplnila, že spoločnosť PB Power Trade dodávala elektrinu niektorým koncovým spotrebiteľom – domácnostiam aj podnikateľským subjektom.

„Z dôvodu opakovaného neuhradenia splatných záväzkov zo strany spoločnosti PB Power Trade, a.s. voči spoločnosti Východoslovenská distribučná, a.s., pristúpila spoločnosť VSD v zmysle platnej legislatívy ku ukončeniu rámcovej distribučnej zmluvy. Výpovedná lehota uplynie dňa 31. júla 2012,“ informovala Danihelová. Spresnila, že týmto dňom stratí spoločnosť PB Power Trade, a.s. možnosť zabezpečovať na vymedzenom území VSD združenú dodávku elektriny.

Ako uviedla Danihelová, pre zabezpečenie nepretržitej distribúcie elektriny spoločnosť VSD zaslala informáciu dotknutým odberateľom. Vzniknutá situácia sa týka 51 odberných miest – domácností aj podnikateľských subjektov, čo je len zlomok z celkového počtu takmer 600 tis. odberných miest pripojených na distribučnom území VSD.

Spoločnosť VSD vykoná k 1. augustu 2012 fyzické odpočty elektromerov, ktoré budú slúžiť pre fakturačné účely medzi spoločnosťou VSD a doterajším dodávateľom elektriny. Dodávateľom poslednej inštancie je v zmysle zákona spoločnosť Východoslovenská energetika a.s. Počas obdobia tzv. dodávky poslednej inštancie má zákazník možnosť svojím proaktívnym konaním uzatvoriť aj riadnu zmluvu o združenej dodávke elektriny s ktorýmkoľvek dodávateľom elektriny.

VSE je zo zákona povinná na základe oznámenia po dobu troch mesiacov odo dňa začiatku dodávky poslednej inštancie zabezpečiť plynulú dodávku elektriny a súvisiace služby, uvádza sa vo vyhlásení spoločnosti VSE.

„Naša spoločnosť však inštitút dodávky poslednej inštancie nevníma len v rovine zákonnej povinnosti, ale ako súčasť spoločenskej zodpovednosti, ktorá je jednou z kľúčových hodnôt VSE. Sme pripravení v prvom rade zachovať kontinuitu dodávok elektriny pre dotknutých odberateľov,“ zdôraznil riaditeľ divízie Obchod VSE Miroslav Kulla. Dodal, že VSE zabezpečí aktívnu komunikáciu so všetkými dotknutými odberateľmi, ktorí v plnom rozsahu môžu rátať so službami v najširšej sieti kontaktných miest zákazníka a regionálnych zastúpení, či prostredníctvom call centra.

Súvisiace články

Aktuálne správy