W. Schäuble vyzval parlament, aby schválil pomoc španielskym bankám

Berlín 19. júla (TASR) – Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble dnes vyzval poslancov, aby podporili záchranný balík pre španielske banky v hodnote 100 miliárd eur. Podľa ministra je pomoc nevyhnutná na to, aby Španielsko zvládlo tlak nervóznych trhov a zabránilo sa tak šíreniu dlhovej krízy do ďalších krajín eurozóny.
Záchranné balíky pre zadlžené krajiny eurozóny nie sú v prosperujúcom Nemecku veľmi populárne a pomoc bankám už vôbec nie, avšak podľa nemeckej vlády je stabilizácia španielskeho bankového sektora vyslovene v záujme Nemecka. Schäuble upozornil, že samotná španielska vláda robí všetky kroky, často veľmi nepopulárne, aby financie krajiny dala do poriadku. Potrebuje však pomoc pri riešení problémov domácich bánk, ktoré sa do ťažkostí dostali v dôsledku spľasnutia realitnej bubliny.
"Vďaka rýchlej reštrukturalizácii problematických španielskych bánk bude mať krajina prístup na kapitálové trhy pri zvládnuteľných úrokoch, čo zabráni šíreniu krízy do ďalších krajín eurozóny," dodal Schäuble.

Súvisiace články

Aktuálne správy