Nokia vykázala aj v 2. štvrťroku stratu

Helsinki 19. júla (TASR) – Fínsky výrobca mobilných telefónov Nokia vykázal aj v 2. štvrťroku 2012 stratu, ale na konci kvartálu mu zostalo viac hotovosti, ako analytici očakávali.
Čistá strata Nokie sa za tri mesiace do konca júna prehĺbila na 1,41 miliardy eur z 368 miliónov eur v 2. kvartáli 2011. Analytici v priemere očakávali, že Nokia vykáže v sledovanom období stratu 641,1 milióna eur.
Po očistení od jednorazových položiek zaznamenala Nokia v 2. štvrťroku stratu 8 centov na akciu a zostala jej čistá hotovosť vo výške 4,2 miliardy eur, zatiaľ čo analytici predpovedali, že bude mať stratu 9 centov na akciu a hotovosť 3,7 miliardy eur.
Tržby fínskeho koncernu od začiatku apríla do konca júna klesli medziročne o 19 % na 7,54 miliardy eur.
Predaj inteligentných telefónov, tzv. smartfónov z produkcie koncernu Nokia sa v sledovanom období znížil medziročne o 39 % na 10,2 milióna kusov, zatiaľ čo odbyt lacnejších mobilov sa zvýšil o 2,4 % na 73,5 milióna kusov.
Nokia tento rok prišla o pozíciu svetovej jednotky na trhu s mobilmi, z ktorej ju vytlačil juhokórejský Samsung. Fínsky koncern bol lídrom 14 rokov, oneskoril sa však s vývojom a uvedením inteligentných telefónov na trh a stratil vedúcu pozíciu. Všetky tri ratingové agentúry už Nokii znížili úverový rating do špekulatívneho pásma.
Generálny riaditeľ koncernu Stephen Elop, ktorý nastúpil do funkcie v roku 2010, už oznámil zrušenie viac ako 20.000 pracovných miest a zatvorenie závodov aj výskumných stredísk vo viacerých krajinách sveta.
Informovali o tom agentúry Bloomberg a Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy