Firma Ortac plánuje investovať do ťažby zlata 750 miliónov eur

vyšlo aj v REG

KREMNICA 19. júla (SITA) – Firma Ortac Resources plánuje prostredníctvom svojich dcérskych firiem Kremnica Gold a Kremnica Gold Mining, investovať do využitia prírodných zdrojov v Kremnici, prevažne do ťažby zlata, v priebehu 10 až 15 rokov 750 miliónov eur. Informoval o tom na štvrtkovej tlačovej besede jej riaditeľ pre Slovensko Viktor Pomichal s tým, že Ortac sa zaväzuje k plnej transparentnosti investičného procesu a berie na seba zodpovednosť za zverejnenie všetkých relevantných informácií.

Pomichal sa v mene spoločnosti Ortac Kremničanom ospravedlnil, že dosiaľ nedostatočne komunikovala svoje informácie a zámery. Odteraz sa podľa neho začína radikálna zmena v prístupe k miestnym komunitám, postavená na otvorenej a úprimnej komunikácii. „Každý človek má právo vedieť o tom a zasiahnuť do toho, čo sa plánuje v jeho susedstve. Mali sme s tým začať už dávno, namiesto toho sme si informácie nechávali pre seba a informovali sme len úrady podľa zákona,“ povedal Pomichal. Dodal, že keď Ortac Resources pred dvoma rokmi kúpila firmy Kremnica Gold a Kremnica Gold Mining, za najdôležitejšiu vec považovala prekontrolovať deklarované zásoby rudy. „Neuvedomili sme si, a za to sa ospravedlňujeme, že čím viac nebudeme hovoriť, tým viac si ľudia budú myslieť, že robíme niečo nekalé.“

Ako radikálnu až revolučnú zmenu v prístupe Ortac Resources k verejnosti Pomichal prezentoval aj záväzok, že firma bude hľadať a realizovať len také investície, ktoré sú v súlade so stredno- a dlhodobým plánom rozvoja oblasti a akceptované miestnou komunitou. „Využitie prírodných zdrojov si žiada od miestneho obyvateľstva, aby podstúpili nejaké riziko. Neočakávame, že miestna komunita podstúpi toto riziko bez toho, aby z toho mala adekvátnu návratnosť. Ak projekt nebude akceptovateľný v lokálnej komunite, nebudeme ho robiť. Musí byť preto nielen o vyťažení nerastného bohatstva,“ povedal Pomichal.

Dobývací priestor v Kremnici má zhruba 12 štvorcových kilometrov, patria doň štyri pätiny územia Kremnice aj celá obec Kremnické Bane. Zadefinovaný je od roku 1961, pričom ťažba v ňom sa pre nerentabilnosť skončila v 70. rokoch minulého storočia. V rokoch 1986 až 1992 bolo v lokalite overované lúhovanie rudy kyanidom sodným. Firma Kremnica Gold, respektíve jej sesterská firma Kremnica Gold Mining sa povrchovú ťažbu zlata v Kremnici snaží rozbehnúť od roka 2006. Po veľkom odpore verejnosti proti jej prvému zámeru, ktorý počítal s využívaním technológie lúhovania kyanidom sodným, bol proces posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA) zastavený.

Medzitým sa zmenila legislatíva a na použitie kyanidovej metódy treba súhlas dotknutej aj všetkých susedných obcí a príslušného samosprávneho kraja. Ako vlani uviedol konateľ Kremnica Gold a Kremnica Gold Mining Dušan Roob, geologické prieskumy v posledných rokoch ukázali, že na základe najnovších technológií dobývania a spracovania rudy, by bolo možné získať z kremnického ložiska Šturec viac ako 20 ton zlata a asi 200 ton striebra. Podľa Pomichala je tam zlata a striebra ešte viac, pri súčasných cenách zhruba v hodnote miliardy eur. Dodal, že v lome Šturec je aj „sľubný“ zásobník geotermálnej vody.

Agentúra SITA k správe vydá aj zvukovú správu.

Súvisiace články

Aktuálne správy