ECB má kontrolovať všetky banky, nielen tie najväčšie

Viedeň 18. júla (TASR) – Európska centrálna banka (ECB) by mala v budúcnosti kontrolovať všetky banky, nielen tie, ktoré sú dôležité pre bankový systém danej krajiny. Názor vyjadril v rozhovore pre dnešné vydanie viedenského denníka Standard vo Viedni guvernér Rakúskej národnej banky (OeNB) Ewald Nowotny. Intenzita jej kontrol však musí byť rozdielna. Vo veľkých bankách sa má angažovať priamo, malé ústavy by bežne kontrolovali len miestni pracovníci bankového dohľadu. ECB musí mať podľa neho právo uskutočniť kontroly v bankách kedykoľvek. Kedykoľvek tam môže poslať svoje kontrolné tímy alebo externých audítorov, ktorí budú mať právo urobiť dodatočné kontroly.
Nowotny predpokladá, že euroval – Európsky mechanizmus pre stabilitu (EMS) – začne aktívne financovať banky asi o rok. Taký dlhý čas bude treba na to preto, lebo ak sa má ECB podieľať na kontrolách, potrebuje dodatočné štruktúry a dodatočných pracovníkov. Guvernér sa dôsledne zasadzuje o to, aby ECB prevzala takú zodpovednosť len v prípade, keď bude na ňu náležité pripravená.
Osud eurobondov závisí od postoja Nemecka k nim. Nijaké riešenie sa nemôže prijať proti stanovisku Nemecka, ktorého ekonomika v Európe je najsilnejšia. Pre krajiny ako Rakúsko nie sú povinné dlhopisy pre bohatých témou, o ktorej by chceli diskutovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy