Recesia portugalskej ekonomiky môže trvať dlhšie, ako sa očakáva

Lisabon 18. júla (TASR) – Recesia portugalskej ekonomiky sa môže vliecť dlhšie, ako krajina zatiaľ očakáva, napriek tomu, že vláda uskutočnila potrebné fiškálne reformy. Upozornil na to vo svojej najnovšej správe Medzinárodný menový fond (MMF).
Podľa fondu rozsah úsporných opatrení, ktoré zaviedla vláda v Lisabone, je "ohromujúci". MMF vo svojej správe o kontrolnej misii v Portugalsku skonštatoval, že krajina plní podmienky záchranného úveru, preto dostane ďalšiu splátku vo výške 1,48 miliardy eur.
Portugalské hospodárstvo však drží nad vodou export, ktorý je aj hlavným motorom výrobného sektora, pretože domáca spotreba je slabá. Hrozí mu preto, že ak sa podmienky v eurozóne ešte zhoršia, bude to mať negatívny vplyv na dopyt po portugalských produktoch, a tým aj na výkon hospodárstva.
Ďalší potenciálny zdroj nebezpečenstva predstavujú verejné financie. Export totiž generuje menšie príjmy z daní ako domáci trh. To už sa odrazilo na slabšom výbere z daní v predchádzajúcich mesiacoch. Nižšie rozpočtové príjmy však komplikujú vláde snahu o stlačenie rozpočtového schodku v tomto roku na plánovanú úroveň, varuje Abebe Aemro Selassie, šéf misie MMF v Portugalsku. Dodal, že pre vyriešenie európskej dlhovej krízy je dôležité, aby Brusel poskytol Portugalsku čas na zavedenie reforiem, ktoré obnovia jeho konkurencieschopnosť.

Súvisiace články

Aktuálne správy