Fínsko sa dohodlo so Španielskom na kolateráli za pomoc jeho bankám

Helsinki 17. júla (TASR) – Fínsko sa dohodlo s vládou v Madride, že dostane záruky za svoj podiel na záchrannom úvere pre španielsky bankový sektor. Táto dohoda kopíruje zmluvu medzi Fínskom a zadlženým Gréckom. Oznámila to dnes ministerka financií Jutta Urpilainenová.
Fínsko je jednou z mála krajín eurozóny, ktorá ešte neprišla o najvyššiu ratingovú známku AAA. Helsinki preto trvajú na kolateráli, teda zárukách, za finančnú pomoc zadlženým štátom, aby neprišli o špičkový rating.
Hodnota záruk sa má pohybovať okolo hranice 770 miliónov eur, čo zodpovedá zhruba 40 % z celkového podielu Fínska na finančnej injekcii pre španielske banky. Urpilainenová očakáva, že jej krajina dostane túto sumu v hotovosti a v podobe investícií do dlhopisov piatich krajín eurozóny s najvyšším ratingom.
Fínsky parlament má začať rozpravu o záchrannom úvere pre španielske banky vo štvrtok 19. júla a na druhý deň má o pôžičke hlasovať.
Fínsko v snahe zabezpečiť si kolaterál za pomoc Španielsku na oplátku súhlasilo, že pošle svoj príspevok do európskeho trvalého záchranného fondu (Európskeho mechanizmu pre stabilitu, EMS) naraz, v jednej splátke namiesto piatich. Práve veľký jednorazový príspevok do EMS je podľa Urpilainenovej dôvodom, prečo sa aj ostatné štáty menovej únie nepokúšajú o podobnú dohodu so Španielskom.

Súvisiace články

Aktuálne správy