Fed je pripravený poskytnúť stimuly na podporu ekonomiky

Washington 17. júla (TASR) – Federálny rezervný systém (Fed), ktorý v USA plní úlohu centrálnej banky, je pripravený poskytnúť stimuly na podporu hospodárskeho rastu, ktorý sa v predchádzajúcich mesiacoch výrazne spomalil. Vyhlásil dnes šéf Fedu Ben Bernanke v prejave pred bankovým výborom Senátu.
Dôvodom spomalenia ekonomiky je podľa neho napätá situácia na finančných trhoch v dôsledku dlhovej krízy eurozóny a neistota v súvislosti s fiškálnou politikou USA.
Finančné trhy pozorne sledovali jeho prejav a vyčkávali, či vyšle signál, že banka pristúpi k ďalšiemu, v poradí už tretiemu kolu kvantitatívneho uvoľňovania. Šéf Fedu ale rovnako ako v júni iba vyhlásil, že centrálna banka je pripravená zakročiť, ak to bude potrebné.
Fed drží kľúčové úrokové sadzby takmer na nule od decembra 2008 a vzhľadom na spomaľovanie ekonomiky je pripravený ponechať ich na nízkej úrovni minimálne do konca roka 2014, uviedol Bernanke.
Slabší výkon hospodárstva má za následok, že aj nové pracovné miesta pribúdajú len pomaly. Bernanke preto očakáva, že miera nezamestnanosti sa do konca roka 2014 udrží nad hranicou 7 %.
Neistá situácia v Európe má negatívny vplyv na dopyt po amerických výrobkoch a tým aj na objem produkcie a ekonomiku krajiny. Podľa šéfa centrálnej banky hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov bude ďalej rásť, ale mierne. Tempo jeho rastu závisí od vývoja v Európe, a tiež od fiškálnej politiky USA. Ak sa Kongresu nepodarí dosiahnuť dohodu o rozpočte, môže sa situácia v najväčšom svetovom hospodárstve zhoršiť.

Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy