Rokovanie MMF a EÚ s Maďarskom o úvere sa môžu skončiť neúspechom

Budapešť 17. júla (TASR) – Po osemmesačnej prestávke sa pokladá dnešok za začiatok obnovenia rokovaní Budapešti s Medzinárodným menovým fondom (MMF) a EÚ o úvere. Vláda pravicového nacionalistu Viktora Orbána sa usiluje získať úver 15 až 20 miliárd eur. "MMF nie je náš nepriateľ," uviedol Orbán. Maďarsku nejde "o prežitie", ale len o získanie "bezpečnostnej siete". Má viesť k tomu, aby krajina získavala úvery na voľnom trhu za priaznivejších podmienok.
Premiér Orbán predpokladá, že by sa rokovania o preventívnej pôžičke mohli skončiť v októbri. Agentúra AP napísala, že je dosť možné, že budú pokračovať ešte aj začiatkom nasledujúceho roka. Maďarským politikom sa už jedna prognóza nevydarila. V januári odhadovali, že sa prerušené rokovania Budapešti s MMF a EÚ začnú vo februári a "dohoda bude v suchu" koncom marca alebo v apríli.
Hospodárski experti a politológovia však očakávajú, že Orbán asi ťažko prijme tvrdé podmienky, ktoré budú od neho znovu vyžadovať obaja veritelia. Nevylučujú ani možnosť, že sa rokovania skončia neúspechom, bez výsledku.
Orbán krátko po prevzatí moci v roku 2010 prerušil vzťahy s MMF, lebo nechcel plniť jeho úsporné opatrenia. Orbán nazval vtedy svoje rozhodnutie ako "oslobodzovaciu vojnu".
V roku 2008 poskytli MMF a EÚ krajine preklenovací úver 20 miliárd eur. Maďarsko zachránil pred štátnym bankrotom. Orbán v tom čase ešte nebol pri vládnom kormidle.

Súvisiace články

Aktuálne správy