Počet pracovných ponúk medziročne stúpol takmer o pätinu

Bratislava 17. júla (TASR) – Počet pracovných ponúk za prvé tri mesiace tohto roka pri medziročnom porovnaní stúpol takmer o pätinu. Vyplýva to z kvartálnych údajov internetového portálu kariera.sk, ktorý zachytil najvýraznejší, 3,5-násobný, nárast v oblasti farmácie a zdravotníctva.
Nárast v oblasti zdravotníctva má na svedomí aj situácia okolo zvýšenia platov lekárov a niektorých zmenách v Zákonníku práce, ktoré prinútili nemocnice zvýšiť ich počty. Približne tretinu voľných miest tvoria ponuky pre zdravotné sestry, štvrtina ponúk je určená lekárom.
Zvýšil sa tiež dopyt po domácich ošetrovateľkách. "Jedná sa o pomerne náročnú prácu, ošetrovateľky v zahraničí sú však odmenené výrazne vyššou mzdou, než zarobia slovenské sestričky a po splnení viacerých podmienok získavajú nárok na rakúsky dôchodok," konštatuje v stanovisku produktová manažérka portálu Katarína Zemanová.
Naopak, až o 65 % poklesol počet voľných pracovných miest v telekomunikáciách a o viac ako 50 % v oblasti ľudských zdrojov. "Kým v minuloročnom kvartáli hľadali telekomunikačné firmy hlavne projektových manažérov, tento rok je dopyt hlavne po telefonických operátoroch," uzatvára Zemanová.

Súvisiace články

Aktuálne správy