Európa zvyšuje využívanie vetra na výrobu elektrickej energie

Brusel 17. júla (TASR) – V 1. polroku sa uviedli do prevádzky v príbrežných oblastiach európskych krajín veterné energetické kapacity s inštalovaným výkonom 422 megawattov (MW). Pred rokom sa ich v rovnakom období pripojilo na sieť 245 MW. Dnes o tom informuje Európske združenie veterných elektrární EWEA.
V Európe sa v 1. polroku, vrátane veterných zariadení na súši, sprevádzkovali veterné kapacity s inštalovaným výkonom 523 MW. Vlani bol prírastok ich výkonu 348 MW.
Najrýchlejšie sa veterné parky budujú blízko pobrežia Veľkej Británie. Nemecko pokračuje vo vytváraní podmienok na osádzanie veterných turbín v pobrežnom morskom pásme, ale tempu ich budovania nezodpovedá zvyšovanie kapacity rozvodných sietí.
Výkonný šéf EWEA Christian Kjaer vyjadril radosť z toho, že sa do budovania prímorských energetických zariadení zapája viac investorov, medzi nimi sú aj dôchodkové fondy. Rád by však videl, aby sa aktivita výraznejšie prejavovala aj v južnej Európe. Priniesla by investície, pracovné miesta a hospodársky rast. V krajinách na pobreží Stredozemného mora a Atlantiku však zatiaľ stojí len pár veterných turbín. Súvisí to nielen s nedostatkom finančných zdrojov, ale aj s veľkou hĺbkou mora.
Ak sa koncom roka počasie v Severnom mori radikálne nezhorší a práce na inštalácii turbín budú môcť pokračovať až do konca decembra, tento rok by sa v Európe mohli uviesť do prevádzky veterné kapacity s výkonom viac ako 1000 MW. Tým by sa prekonal rekord z roku 2010, keď sa ich uviedlo do prevádzky takmer 900 MW.

Súvisiace články

Aktuálne správy