Do Maďarska pricestujú delegácie MMF a EÚ, budú rokovať o pôžičke

Budapešť 17. júla (TASR) – Pod vedením šéfa maďarskej misie Medzinárodného menového fondu (MMF) Thanosa Arvanitisa a maďarského ministra bez kresla zodpovedného za rokovania o úveroch Mihálya Vargu sa dnes v Budapešti začnú rokovania Maďarska s delegáciami MMF a Európskej únie. Delegácia EÚ pricestuje do Maďarska až v stredu (18.7.).
Podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI Arvanitis, ktorý predtým viedol ukrajinskú misiu MMF, vystriedal 30. apríla na čele maďarskej misie MMF Christopha Rosenberga.
Varga pred časom uviedol, že Maďarsko by chcelo dosiahnuť dohodu s MMF o preventívnej pôžičke v hodnote asi 15 miliárd eur. Podľa jeho slov by dohoda mohla vzniknúť na jeseň.
Riaditeľ MMF zodpovedný za zahraničné styky Gerry Rice vo štvrtok (12.7.) vo Washingtone povedal, že MMF bude s maďarskou vládou rokovať o pohotovostnom úvere a dodal, že MMF berie na vedomie, že snahou Maďarska je dosiahnuť preventívnu pôžičku.
Maďarská vláda pred ôsmimi mesiacmi avizovala, že začne rokovať s MMF o "spolupráci nového druhu". Maďarský parlament prijal 6. júla úpravu zákona o maďarskej centrálnej banke, ktorý bol v pôvodnej forme zo strany MMF, EÚ aj Európskej centrálnej banky neprijateľný.
Krajina sa potrebuje oprieť o bezpečnostnú finančnú sieť, aby na finančných trhoch dosiahla nižšie úverové sadzby a zabránila ďalšiemu zníženiu svojho úverového ratingu, ktorý klesol do špekulatívneho pásma. Maďarsko totiž dosahuje slabý hospodársky rast, jeho dlh je najvyšší v stredoeurópskom regióne a poškodzuje ho aj jeho dvojročná "neortodoxná hospodárska politika".
Analytici však uvádzajú, že rokovania o úvere medzi Budapešťou na jednej strane, MMF a ECB na druhej strane budú zrejme ťažké, lebo vláda je pevne presvedčená o správnosti svojej rovnej dane a o tom, že sa len usiluje "o poistenie" krajiny voči trhovým a hospodárskym rizikám, ktoré sú spojené s dlhovou krízou v eurozóne.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach) pop

Súvisiace články

Aktuálne správy