Súčasní holandskí topmanažéri zarábajú menej ako ich predchodcovia

Amsterdam/Brusel 16. júla (TASR) – Súčasná finančná kríza v Európe sa odrazila aj na platoch a odmenách najväčších topmanažérov v Holandsku, uviedol dnes spravodajský portál DutchNews.nl.
Generálni riaditelia a topmanažéri 117 najväčších súkromných spoločností krajín, podľa prieskum denníka Volkskrant, zarobili vlani v priemere o 23 percent menej, ako zvykli zarábať ich predchodcovia vo funkcii, pričom sa v niektorých prípadoch dá hovoriť aj o milióne eur za rok.
Denník spresnil, že spomedzi 68 nových topmanažérov, ktorí sa ujali funkcie v období 2007 až 2011, 45 zarába menej ako ich predchodcovia. V tomto kontexte sa uvádza príklad generálneho riaditeľa spoločnosti KPN. Eelco Blok zarába takmer o polovicu menej ako Ad Scheepbouwer, ktorý riaditeľoval pred ním.
Podľa holandského denníka sa dajú identifikovať tri hlavné príčiny tohto stavu. V prvom rade sú nové pracovné zmluvy oveľa menej štedrejšie ako bývali pred piatimi rokmi, pričom sa dá povedať, že základný plat a bonusy pre topmanažérov sú nižšie oproti minulému stavu až o 47 percent. V druhom rade spoločnosti vyžadujú od nových topmanažérov viacero kritérií pre splnenie podmienok na udelenie bonusov. Podľa nového bankového kódexu napríklad odmeny už nesmú presahovať výšku ročného platu. A do tretice k tomuto stavu prispieva všeobecné zhoršenie ekonomického prostredia v krajine a v Európe.
Ako pripomína DutchNews.nl najlepšie zarábajúcim topmanažérom v Holandsku aj naďalej zostáva vedúci ropnej spoločnosti Shell Peter Voser, ktoré príjmy v roku 2011 boli vo výške 8,7 milióna eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy