InterCity vlaky sú v strate, železničiari ich budú vypravovať viac

Bratislava 16. júla (TASR) – Prevádzka InterCity (IC) vlakov je od začiatku tohto roka v strate. Vlaky prestali od januára dostávať dotáciu zo štátneho rozpočtu a fungujú čisto na komerčnej báze. To znamená, že si na svoje fungovanie musia zarobiť samy. Prvé čísla o ich hospodárení ale vykazujú stratu. Osobný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) ich však aj napriek tomu plánuje posilniť.
"Môžeme konštatovať, že prevádzka IC vlakov je stratová, i keď vykazujú oveľa vyššie krytie nákladov tržbami ako je celosieťový priemer," priblížil pre TASR riaditeľ odboru komunikácie ZSSK Tomáš Šarluška. Dopravca podľa jeho slov v súčasnosti analyzuje vzniknutú situáciu.
"Pripravujeme niektoré opatrenia na zlepšenie celej situácie, ktorá nastala po zvýšení cestovného od minulého roka," dodal Šarluška. Cestovné v IC vlakoch prešlo vlani na podobný princíp, aký platí pri letenkách. Ceny sú vyššie, no ak si ľudia kúpia lístky dostatočne skoro, môže ich doprava vyjsť lacnejšie.
Keďže je však obsadenosť aj tržby v InterCity vlakoch vyššia ako priemer v ostatných vlakoch, ZSSK ich dopravu pri zimnej zmene cestovných poriadkov posilní. V súčasnosti premávajú tri páry IC vlakov a jeden jednosmerný, takže ich je spolu sedem. "Od nového grafikonu by sa to malo zmeniť na štyri páry vlakov, čiže na osem IC vlakov," opísal Šarluška. K tomu by boli spoje posilnené o IC vlak vo štvrtok a piatok. InterCity vlaky tak budú od 9. decembra súčasťou taktovej dopravy.

Súvisiace články

Aktuálne správy