Eurozóna vykázala v máji obchodný prebytok 6,9 miliardy eur

Brusel 16. júla (TASR) – Obchodný prebytok eurozóny v máji výrazne vzrástol, viac ako analytici očakávali, za čo vďačí zvýšenému exportu a slabšiemu importu.
Podľa rýchleho odhadu európskeho štatistického úradu Eurostat prebytok zahraničnoobchodnej bilancie eurozóny v máji vyskočil na 6,9 miliardy eur z aprílových 3,7 miliardy eur, zatiaľ čo analytici odhadovali, že dosiahne 4 miliardy eur.
Na porovnanie, v rovnakom mesiaci minulého roka zaznamenalo 17 krajín menovej únie obchodný deficit v hodnote 1,2 miliardy eur. Vývoz z eurozóny sa po očistení od sezónnych vplyvov v máji v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom zvýšil o 0,3 % a dovoz klesol o 0,9 %.
Celá 27-členná Európska únia vykázala v máji schodok zahraničného obchodu vo výške 3,8 miliardy eur, čo je podstatne menej ako deficit 14,5 miliardy eur v rovnakom mesiaci 2011. Export z únie v máji stúpol medzimesačne o 1,7 %, zatiaľ čo import sa znížil o 1,7 %.
Export z EÚ do krajín, ktoré sú jej najväčšími obchodnými partnermi, za prvé štyri mesiace 2012 vzrástol s výnimkou Turecka a Indie. Najviac sa pritom v období január-apríl zvýšil vývoz do Ruska (o 19 %) a Brazílie (o 18 %).
Čo sa týka dovozu, najvýraznejšie stúpol import z Nórska (13 %) a najstrmšie klesol dovoz z Indie (-10 %).
EÚ od začiatku januára do konca apríla zaznamenala najväčší obchodný prebytok v prípade USA (23,8 miliardy eur oproti 21,1 miliardy eur v rovnakom období 2011). Zároveň sa však znížil jej schodok zahraničného obchodu s Čínou (na -44,5 miliardy eur z -50,1 miliardy eur).
Spomedzi členských krajín EÚ najväčší obchodný prebytok vykázalo za prvé štyri mesiace Nemecko (59,3 miliardy eur) a najhlbší deficit mala Británia (-51,8 miliardy eur). Slovensko dosiahlo v sledovanom období prebytok 1,2 miliardy eur.
Informovali o tom Eurostat a agentúra RTTNews.

Súvisiace články

Aktuálne správy