Poľnohospodári vykázali vlani zisk takmer 32 miliónov eur

Hlavným dôvodom bol nárast cien rastlinnej a živočíšnej produkcie. Výrobcovia ušetrili na vstupoch a mzdových nákladoch.

Poľnohospodárstvo dosiahlo za rok 2011 zisk vo výške 31,8 milióna eur. Uvádza to správa, ktorú zverejnilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR). Pozitívny výsledok hospodárenia však stále nedosiahol úroveň spred krízového obdobia. Výnosy v poľnohospodárstve boli v objeme 2,17 mld. eur čo predstavuje 7,3-percentný nárast oproti minulému roku a o 2,3 % tak prevýšili náklady. Tie sa zvýšili o 5 % na 2,13 mld. eur, uvádza zelená správa.

Na zvýšené výnosy malo podľa správy rezortu pôdohospodárstva vplyv viacero faktorov. Výrazne sa prejavilo zvýšenie cien rastlinnej a živočíšnej produkcie, ktoré rástli v prvom prípade o viac než 23 a v druhom o necelých 11 percent. Taktiež ceny vstupov stúpali pomalšie, než pri poľnohospodárskych výrobkoch. Poľnohospodári ušetrili aj na znížení počtu pracovných síl, čím dosiahli ďalšie úspory na mzdových nákladoch. Pomohla im aj podporná politika zo strany štátu a Európskej Únie vo forme priamych platieb a svoju úlohu zohralo tiež priaznivé počasie počas celého minulého roka. Negatívny dopad na hospodársky výsledok mal rast cien pohonných hmôt, na ktoré už prestala platiť zvýhodnená sadzba spotrebnej dane. K zvýšeným nákladom prispeli aj drahšie krmivá pre hospodárske zvieratá, konštatuje správa rezortu pôdohospodárstva.

Podľa Štatistickej správy o základných vývojových tendenciách v hospodárstve SR bolo vlani v poľnohospodárstve zamestnaných 51,6 tis. osôb, čo znamená medziročné zníženie o 8,3 %. Znižovanie sa však týkalo iba počtu zamestnancov, pretože počet podnikateľov sa zvýšil. Dokopy v oblasti poľnohospodárstva pracovalo 80 tis. osôb, čo predstavuje 2,3 percentný medziročný nárast. Priemerná mesačná mzda v odvetví podľa údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ SR) dosiahla za rok 2011 výšku 612 eur, čo je o 174 eur menej než priemerná mzda v hospodárstve za ten istý rok.

Súvisiace články

Aktuálne správy