Nemecký ústavný súd rozhodne v spore o EMS 12. septembra

Karlsruhe 16. júla (TASR) – O súlade nemeckej ústavy s rozhodnutím spolkového parlamentu podieľať sa na Európskom mechanizme pre stabilitu (EMS) rozhodne nemecký ústavný súd až o osem týždňov.
Prezident ústavného súdu Andreas Vosskuhle dnes uviedol, že výrok súdu bude zverejnený 12. septembra.
Spolkový minister financií Wolfgang Schäuble a lídri eurozóny žiadali súd, aby svoje rozhodnutie urýchlil. Urýchlené začatie činnosti trvalého eurovalu by malo viesť k upokojeniu stále nervóznych finančných trhov.
Mnohí dúfali, že súd zaujme stanovisko k EMS ešte tento mesiac. Vosskuhle však uviedol, že počas zasadania súdu stúpenci i odporcovia EMS predniesli toľko argumentov, že ich posúdenie bude trvať dlhšie, než zvyčajné štyri týždne, ktoré sa vyžadujú na riešenie "naliehavých" záležitostí.
Schäuble počas svojho vystúpenia na súde minulý týždeň uviedol, že zastavenie úverovej pomoci môže viesť k "vážnym ekonomickým škodám s nepredvídateľnými dôsledkami" pre Nemecko.
EMS mal podľa pôvodných plánov začať pôsobiť od 1. júla. Začiatok jeho činnosti sa odkladá. EMS ratifikovalo už 13 zo 17 členov eurozóny.

Súvisiace články

Aktuálne správy