Deutsche Bank ponúkla v kauze Libor spoluprácu, ráta s nízkou pokutou

Frankfurt nad Mohanom 15. júla (TASR) – Nemecká banka Deutsche Bank ponúkla spoluprácu pri vyšetrovaní škandálu spojeného s manipuláciou medzibankovej úrokovej sadzby Libor, čím si môže zabezpečiť podstatne nižšiu pokutu, ako by jej reálne hrozila. Informoval o tom dnes týždenník Der Spiegel. Hovorca Deutsche Bank sa k informáciám odmietol vyjadriť.
Zatiaľ len britská banka Barclays ako jediná dostala pokutu 290 miliónov libier (368,25 milióna eur) za svoj podiel na manipulácii kľúčovej úrokovej sadzby, do škandálu je ich však zapletených omnoho viac. Analytici banky Morgan Stanley vo svojej nedávnej štúdii uviedli, že bankám hrozia spoločne pokuty a kompenzácie v sume až 22 miliárd USD (18,05 miliardy eur).
Der Spiegel napísal, že Deutsche Bank ponúkla Európskej komisii (EK) a švajčiarskym vyšetrovateľom ešte minulý rok dohodu o spolupráci pri vyšetrovaní manipulácie so sadzbou a úrady s návrhom súhlasili. Teraz banka verí, že vyjde zo škandálu bez väčšej ujmy ako z pohľadu financií, tak aj reputácie.
Morgan Stanley v štúdii odhadovala, že Deutsche Bank by mohla dostať pokutu presahujúcu 1 miliardu USD, aj keď dodala, že je to len hrubý odhad. Podobná suma podľa Morgan Stanley hrozí aj britskej Royal Bank of Scotland.
Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.
(1 EUR = 0,78750 GBP, 1 EUR = 1,2185 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy