LG Display zaplatí v USA 380 mil. USD za kartel pri LCD obrazovkách

Londýn/Washington 14. júla (TASR) – Juhokórejská spoločnosť LG Display, druhý najväčší výrobca LCD obrazoviek na svete, súhlasila so zaplatením pokuty v USA s cieľom urovnať spor za fixovanie cien tohto produktu. Výška pokuty je 380 miliónov USD (311,86 milióna eur).
Firma odmietla priznať, že by sa dopustila nelegálnych aktivít, no uviedla, že súhlasila so zaplatením stanovenej sumy, aby "sa vyhla komplikáciám a nákladom spojeným s dlhodobým súdnym konaním".
Pokuta je najväčšou spomedzi 10 spoločností, ktoré boli z kartelu obvinené a ktoré súhlasili s urovnaním sporu v USA. Okrem LG Display sem patria napríklad aj Samsung či spoločnosti Toshiba, Hitachi a Sharp. Samsung zaplatil pokutu vo výške 240 miliónov USD ešte v decembri minulého roka, zatiaľ čo napríklad Toshiba pokutu ešte len zaplatí. Jej hodnota bola stanovená na 21 miliónov USD.
Spoločnosti mali podľa amerických úradov fixovať ceny LCD obrazoviek v rokoch 1996 až 2006. Výsledkom bolo zvýšenie cien konečných produktov, ako sú televízory a laptopy.

Súvisiace články

Aktuálne správy