Dolár: Už aj zlé správy sú na trhu považované za menšie zlo

Euro utrpelo od posledného štvrtka niekoľko úderov, ktoré spôsobili v priebehu pár dní jeho pokles na dvojročné minimá

Európska centrálna banka (ECB) nemala na výber ako nasledovať Britániu a znížiť svoju úrokovú sadzbu na 0,75%. Napriek všeobecnému očakávaniu bolo euro ovplyvnené zmenou politiky, pretože nová úroková sadzba je pre ECB rekordne nízka. ECB ukazuje svoje trocha zúfalé opatrenia, ktoré len potvrdzujú zúfalé časy v Európe. Kurz EUR/USD po správach bol na úrovni 1,2363 avšak ku koncu týždňa klesol ešte nižšie na dvojročné minimum 1,2259, potom čo MMF v piatok vyhlásil, že je pripravený na zníženie svojho odhadu rastu globálnej ekonomiky. Euro ďalej trpelo kvôli komentáru prezidenta ECB Maria Draghiho o raste v eurozóne, ktorý predpovedal ešte slabší rast v druhej polovici roka 2012.

Euro sa mierne posilnilo v pondelok a obchodovalo sa za 1,2316 potom, čo sa Euroskupina stretla v Bruseli, aby riešila hlavné problémy sužujúce eurozónu. Pozitívom tohto summitu bolo preukázanie podpory Španielsku a objasnenie, že priame financovanie na rekapitalizáciu španielskych bánk bude pochádzať z EFSF, pokiaľ ESM nebude pripravené. V utorok sa nad summitom stiahli mraky po tom, čo nemecký ústavný súd spochybnil ústavnosť záchranného programu EÚ a krokov, ktoré by mohli byť v rozpore s rýchlym pokrokom. To by mohlo znamenať, že Nemecko nevstúpi do ESM. Správy spôsobili, že euro sa potopilo do ďalšieho dvojročného minima na úroveň 1,2234, čím vznikli obavy, že európske národy nikdy nebudú v stave navzájom plne spolupracovať dosť dlho na to, aby mohli spraviť významný a rýchly pokrok.

V neočakávanom vývoji udalostí japonská ekonomika tento týždeň priniesla veľmi zlé ekonomické údaje, že súčasný prebytok klesne na 62,6%. Príčinou tohto poklesu je pokles vývozu, za čo nesie vinu napätie na finančných trhoch v eurozóne, ktorá je pre Japonsko obrovským exportným trhom. Medzi neočakávanými negatívnymi ekonomickými správami bol tiež pokles objednávok hlavných strojov, ktoré klesli v máji o 14,8%, čo ukazuje váhavý postoj nových investícií zo strany japonského podnikateľského sektora. Tak ako tretia najväčšia ekonomika na svete sa začala stále viac potkýnať, slabé čínske obchodné údaje v utorok ukázali, že druhá najväčšia ekonomika na svete je na tom ešte horšie. Dopyt po dovoze sa prepadol oveľa výraznejšie ako Čína predpokladala, čo vyvolalo novú vlnu záujmu o stav čínskej ekonomiky. Znepokojivé údaje viedli People’s Bank of China k potvrdeniu rozhodnutia znížiť úrokové sadzby už druhý krát za tento mesiac, ukazujúc, že len zníženie úrokových sadzieb je jediným riešením s cieľom podnietiť rast.

Ekonomické dáta zo svetovej superveľmoci neboli lepšie v porovnaní s predchádzajúcimi týždňami. Nevýrobný index ISM klesol na 52,1 za mesiac jún a zamestnanosť zaostáva za očakávaním. Na trhu v USA minulý piatok pribudlo
80 000 nových pracovných miest, čo vyvolalo sklamanie z očakávania, že 90 000 nových pracovných miest bude doplnených. Napodiv boli tieto správy veľmi dobre prijaté a dolár sa posilnil voči košu hlavných mien, keď bolo vidieť, že prírastok nových pracovných miest bol natoľko uspokojivý, že bolo odložené tretie kolo kvantitatívneho uvoľňovania Federálneho rezervného systému.
Prichádzajú my na myseľ dve príslovia, ako popísať fakt, že USA bolo s výsledkom spokojné. Prvým je „darovanému koňovi na zuby nehľaď” keď sa pridalo aspoň uspokojivé množstvo pracovných a druhým je, že aj neuspokojivé údaje boli “menším zlom” a aspoň to pomohlo vyhnúť sa QE3. Tento týždeň oslabil dolár voči jenu kvôli zlým čínskym obchodným údajom a klesol na úroveň 79,36 z obavy z globálneho rastu, ktorý sa zvýšil a investori utekali do bezpečného prístavu jenu.

Zdá sa, že status jenu ako bezpečného prístavu je jeho požehnaním aj prekliatím, pretože bez ohľadu na akékoľvek zásadné ekonomické údaje pochádzajúce z Japonska, pozitívne alebo negatívne, investori si zvolia jen každý deň pred inými menami, a pár USD/JPY sa obchoduje vždy v rovnakom rozsahu – jediné výkyvy jenu ešte pomáhajú. Avšak nie je to tak dávno, keď sme používali len slovo “chorý”, ktoré popisovalo národy Eurozóny, ale teraz to slovo môže byť aplikované na tri najväčšie svetové ekonomiky ako sú USA, Čína a Japonsko, ktoré nie sú v žiadnom prípade oslobodené od globálnej krízy, či už je eurozóna na vine za ich pád alebo nie.

Poznámka: obsah tohto článku zahŕňa osobné názory a myšlienky autora a nemal by byť chápaný, alebo využívaný ako investičné poradenstvo.

Súvisiace články

Aktuálne správy