Nižšia DPH na predaj z dvora sa možno vráti

Znížená sadzba DPH na predaj z dvora by podľa SPPK v budúcnosti vykompenzovala prvotné výpadky vo verejných financiách.

Ministerstvo financií bude v budúcnosti zvažovať a analyzovať dlhodobé vplyvy zníženia dane z pridanej hodnoty (DPH) na potravinárske produkty predávané z dvora. „Znížená sadzba dane, ktorá sa uplatňovala od 1. mája 2010 do 31. októbra 2011 však mala vtedy za následok výpadok 1,76 mil. eur vo verejných financiách,“ uvádza tlačový odbor rezortu financií. Poľnohospodári by túto možnosť tiež uvítali, povedal hovorca Slovenskej potravinárskej a poľnohospodárskej komory (SPPK) Stanislav Nemec.

Hovorca SPPK vyhlásil, že poľnohospodári si uvedomujú potrebu skonsolidovať verejné financie a nutnosť vyrovnať sa s úspornými opatreniami vlády. Na druhej strane však zdôrazňuje, že obdobie, kedy znížená sadzba DPH platila, bolo príliš krátke na to, aby sa prejavili aj kladné vplyvy tohto opatrenia. „Hlavným prínosom nižšej dane by bolo zvýšenie predaja domácich potravín, o ktoré sa snaží aj súčasná vláda,“ tvrdí Nemec. „Výrobcovia by mohli predávať lacnejšie a ľudia by mali lepší prístup ku kvalitným domácim potravinám,“ dodal.

Nižšia daň by podľa SPPK priniesla zlepšenie odbytovej situácie hlavne pre malých a stredných výrobcov a bola by pre nich zdrojom rýchlej hotovosti. „Pre malých farmárov by to bola možnosť odpredať značnú časť svojej produkcie a získať prostriedky na rozvoj, čo by v konečnom dôsledku mohlo prispieť k zvýšeniu zamestnanosti na vidieku,“ povedal Nemec. „S rastom zamestnanosti by sa následne znížil aj tlak na sociálny systém,“ uzavrel hovorca SPPK.

Súvisiace články

Aktuálne správy