Írsko plní úverové podmienky, dostane ďalšiu splátku

Dublin 13. júla (TASR) – Írsko plní úverové podmienky a napreduje pri zavádzaní reforiem a úsporných opatrení aj napriek náročným makroekonomickým podmienkam. Vyplýva to z v poradí už siedmej kontroly zástupcov takzvanej Trojky (Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu).
Trojka, ktorá s írskymi predstaviteľmi rokovala aj o tom, ako zabezpečiť udržateľnosť reforiem, však zároveň upozornila, že vyhliadky na rast írskej ekonomiky v druhej polovici tohto roka a v roku 2013 zostávajú slabé v dôsledku slabého zahraničného dopytu.
V správe sa tiež konštatuje, že pokles výnosov z írskych dlhopisov pri nedávnom návrate krajiny na finančné trhy odráža úspech, ktorý Íri dosiahli pri plnení úverových podmienok.
Aj reštrukturalizácia bankového sektora v Írsku postupuje podľa plánu. Banky zároveň pracujú na zlepšovaní kvality svojich aktív, a to pod dohľadom príslušných úradov.
Trojka ale pripomína, že aj keď sa Írsku darí znižovať schodok v rozpočte, ktorý by mal v tomto roku klesnúť na 8,6 % hrubého domáceho produktu (HDP), jeho deficit verejných financií stále zostáva najvyšší v celej eurozóne, preto musí kontrolovať svoje výdavky. Na ilustráciu, v roku 2010 malo Írsko rozpočtový deficit na úrovni 32 % HDP.
Ďalším zdrojom obáv je vysoká nezamestnanosť. Prioritou kabinetu preto musí zostať zabezpečenie hospodárskeho rastu a tvorby nových pracovných miest. No vzhľadom na to, že Dublin plní úverové podmienky, dostane ďalšiu splátku zo záchranného balíka, dodala Trojka.

Súvisiace články

Aktuálne správy