Rast cien sa v júni zrýchlil na 3,6 %

V priemere za prvý polrok ceny na Slovensku stúpli o 3,7 %

Správa „CENY: Rast cien sa v júni zrýchlil na 3,6 %“ rozšírená o komentár Národnej banky Slovenska a analytičky Poštovej banky Evy Sadovskej v druhom, treťom a štvrtom odseku.

BRATISLAVA 13. júla (SITA) – Rast cien sa v júni po niekoľkých mesiacoch mierneho poklesu a stagnácie opäť zrýchlil. Ako informoval Štatistický úrad SR, inflácia meraná národným indexom dosiahla v šiestom mesiaci 3,6 %, čo v porovnaní s májom znamenalo zrýchlenie dynamiky o 0,2 percentuálneho bodu. V priemere za prvý polrok tak ceny na Slovensku stúpli o 3,7 %. V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v júni oproti máju stúpli o 0,2 %, mesiac predtým stúpli o 0,1 %.

Celkovo rástli ceny v júni mierne rýchlejšie, ako očakávala Národná banka Slovenska (NBS). Za zrýchlením inflácie pritom podľa centrálnej banky stál výraznejší rast cien potravín a trhových služieb. „Na druhej strane, proti ešte výraznejšiemu zrýchleniu dynamiky pôsobilo tlmiaco spomalenie tempa rastu cien pohonných hmôt a mierne spomalenie cien obchodovateľných tovarov bez pohonných hmôt,“ uvádza v komentári NBS.

V júli by mal rast spotrebiteľských cien podľa centrálnej banky mierne zrýchliť svoju dynamiku. „Takýto vývoj by mal nastať v dôsledku bázického efektu výrazného poklesu cien zeleniny v rámci nespracovaných potravín v rovnakom období minulého roka,“ konštatuje sa v komentári NBS. Ceny zeleniny totiž v tomto období klesli v dôsledku prudkého zníženia dopytu. Ostatné položky základnej štruktúry inflácie by mohli podľa centrálnej banky zaznamenať stabilizáciu medziročného rastu cien.

Tohtoročný rast spotrebiteľských cien by však stále mal byť pomalší, ako vlani. Očakáva to aj analytička Poštovej banky Eva Sadovská. Ceny v obchodoch však podľa nej budú aj naďalej závisieť predovšetkým od vývoja cien komodít na svetových trhoch, od úprav regulovaných cien, no a najmä v budúcom roku na infláciu budú vplývať aj opatrenia potrebné na konsolidáciu verejných financií. Na vývoj cien bude ale vplývať aj vývoj v ekonomike či na trhu práce. „V časoch vysokej miery nezamestnanosti totiž spotrebitelia prehodnocujú svoje nákupy, za lacnými nákupmi si odskakujú aj do okolitého zahraničia,“ tvrdí Sadovská.

Medziročne najvýraznejšie v júni vzrástli ceny dopravy o 6,7 %, vzdelávania o 6 % a zdravia o 5,2 %. Vyššie boli aj ceny bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív o 4,4 %, potravín a nealkoholických nápojov a rozličných tovarov a služieb zhodne o 3,9 % a hotelov, kaviarní a reštaurácií o 3,5 %. Alkoholické nápoje a tabak podobne zdraželi o 2,6 %, odevy a obuv o 2 %, rekreácia a kultúra o 1,5 %, nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domu o 0,6 %. Klesli iba ceny poštových a telekomunikačných služieb o 0,2 %.

Medzimesačne sa zvýšili ceny za vzdelávanie o 1,7 %, potraviny a nealkoholické nápoje o 1,1 %, rozličné tovary a služby o 0,5 %, hotely, kaviarne a reštaurácie o 0,3 %, odevy a obuv a rekreáciu a kultúru zhodne o 0,1 %. Klesli ceny za dopravu o 0,6 %, zdravie o 0,5 %, alkoholické nápoje a tabak o 0,4 % a za nábytok, bytové zariadenie a bežnú údržbu domu o 0,1 %. Na májovej úrovni zostali ceny za bývanie a energie a poštové a telekomunikačné služby.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblasti daní, v júni zrýchlila z májových 2,2 % na 2,5 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, sa na medziročnej báze naopak zmiernila z májových 2,5 % na júnových 2,4 %. Na medzimesačnej báze bola jadrová inflácia v júni na úrovni 0,3 %, pričom čistá inflácia dosiahla nulovú úroveň.

Slovensko sa po historicky najnižšej inflácii v roku 2010, ktorá vplyvom prudkého oslabenia dopytu v čase krízy v priemere dosiahla 1 %, vrátilo vlani k rýchlejšiemu rastu cien. Priemerný rast cien podľa národnej metodiky totiž v roku 2011 dosiahol 3,9 %, čo bolo v súlade s očakávaniami rezortu financií. Najvýraznejšie pritom vlani rástli ceny dopravy, energií, potravín a vzdelávania. V tomto roku ministerstvo financií počíta so spomalením rastu cien na 3,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy