Trojka odložila rokovania o podmienkach pomoci pre Cyprus o týždeň

Nikózia 12. júla (TASR) – Inšpektori Európskej únie a Medzinárodného menového fondu (MMF) odložili návrat na Cyprus s cieľom prerokovať podmienky úveru o jeden týždeň. To znamená, že krajine sa pravdepodobne nepodarí ukončiť rokovania o záchrannom balíku do konca júla, čo bol pôvodný plán.
Cyprus požiadal EÚ a MMF o finančnú pomoc koncom júna potom, ako sa jeho bankový sektor dostal v dôsledku vysokej expozície voči gréckemu dlhu do problémov. Stal sa tak piatou krajinou eurozóny, ktorá požiadala o medzinárodnú pomoc.
Zástupcovia takzvanej Trojky medzinárodných veriteľov (Európska komisia, Európska centrálna banka a MMF) už absolvovali jednu návštevu Cypru, aby získali potrebné údaje, pričom návrat na ostrov plánovali do polovice júla. Za takýchto okolností Cyprus dúfal, že rozhovory o podmienkach pomoci sa mu podarí uzatvoriť do konca tohto mesiaca. "Na preskúmanie zozbieraných údajov potrebujú dlhší čas, než sa pôvodne predpokladalo, takže ich návrat sa očakáva okolo 23. júla," povedal agentúre Reuters zdroj z cyperského ministerstva financií.
Zatiaľ nie je známe, aký objem peňazí bude Cyprus od EÚ a MMF potrebovať, predbežne sa však hovorí o 10 miliardách eur. Nikózia okrem toho v súčasnosti rokuje o ďalšom úvere aj s Ruskom, s ktorým má veľmi dobré vzťahy. Rusko minulý týždeň potvrdilo, že Cyprus oficiálne požiadal o úver za 5 miliárd eur. Moskva poskytla krajine pôžičku už minulý rok, a to v objeme 2,5 miliardy eur za výhodný 4,5-% úrok.

Súvisiace články

Aktuálne správy