EMED plánuje investovať do ťažby zlata, podporí aj rozvoj regiónu

Detva/Bratislava 12. júla (TASR) – Spoločnosť EMED Slovakia dnes predstavila zástupcom Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) projekt dobývania zlatej rudy na Bielom vrchu neďaleko Detvy. Zároveň prezentovala aj s tým súvisiace návrhy na rozvoj mesta a regiónu. "Veríme, že naše plány predstaviteľov samosprávy zaujali a do budúcnosti sme vytvorili dobrý základ pre ďalšie diskusie a stretnutia," priblížil generálny riaditeľ EMED Slovakia Marian Urban.
Komisia územného plánu a životného prostredia zastupiteľstva BBSK sa podľa neho zaujímala aj o sociálne a ekologické dopady prípadnej realizácie ťažby. "Mali sme možnosť prezentovať stav príprav projektu a jeho potenciálne benefity pre región, ale aj obavy obyvateľov, ktoré však vychádzajú z nedostatočnej informovanosti," argumentoval Urban.
"Investor nás požiadal o možnosť predstaviť projekt. Aj pre nás je dôležité poznať jeho víziu, takže snahu o dialóg vítame," konštatoval predseda Komisie územného plánu a životného prostredia zastupiteľstva BBSK Zoltán Bán. Podľa neho je dôležité komunikovať so spoločnosťami, ktoré majú potenciál priniesť do regiónu nové pracovné miesta, na druhej strane chápe aj obavy verejnosti.
"Ľudia majú obavy z veľkých stavieb, čo vyplýva zo zlej historickej skúsenosti. V minulosti sa tak neprihliadalo ani na ochranu životného prostredia, ani na zábezpeky. Našťastie je dnes dostatočne silná legislatíva a aj technológie sú ďalej než v minulosti," povedal po dnešnom stretnutí Bán. Podľa neho je možné projekt spoločnosti EMED Slovakia vnímať aj v kontexte výstavby úseku cesty R2. Lepšia infraštruktúra by totiž umožnila aj vytvorenie väčšieho počtu pracovných miest.
EMED Slovakia na základe prieskumov predpokladá, že sa v lokalite Bieleho vrchu nachádza významné ložisko zlata, ktorého ťažba za použitia najmodernejších technologických postupov by priniesla významný profit celému regiónu Detvy. Preň je charakteristický nedostatok pracovných miest a významnejších investícií. Podľa predstaviteľov spoločnosti by v regióne malo vzniknúť 150 priamych pracovných miest a približne 600 nepriamych. EMED Slovakia odhadol objem investície na 300 miliónov eur v horizonte 10 rokov, v závislosti od rýchlosti realizácie projektu.

Súvisiace články

Aktuálne správy