Obchodné komory budú podporovať stavbu… (2)

Žilina 11. júla (TASR)- Spoločná podpora výstavby rýchlostných komunikácií R 49 na českom úseku Zlín - Střelná a na slovenskom úseku R6 Střelná - Púchov je hlavným bodom dohody medzi Krajskou hospodárskou komorou (KHK) Zlínskeho kraja a Žilinskou regionálnou komorou (ŽRK) Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK), ktorú dnes v Žiline podpísali predseda predstavenstva KHK v Zlíne Jiří Přemyslovský a riaditeľ ŽRK SOPK Ján Mišura.

Žilina 11. júla (TASR)- Spoločná podpora výstavby rýchlostných komunikácií R 49 na českom úseku Zlín – Střelná a na slovenskom úseku R6 Střelná – Púchov je hlavným bodom dohody medzi Krajskou hospodárskou komorou (KHK) Zlínskeho kraja a Žilinskou regionálnou komorou (ŽRK) Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK), ktorú dnes v Žiline podpísali predseda predstavenstva KHK v Zlíne Jiří Přemyslovský a riaditeľ ŽRK SOPK Ján Mišura.
S výstavbou tohto komunikačného prepojenia medzi Slovenskou a Českou republikou sa má začať v roku 2014. Oba úseky sú súčasťou budúceho diaľničného prepojenia Paríža s Kyjevom.
"Dnešné pracovné stretnutie s vyvrcholením pri podpise vzájomnej dohody je významným krokom spolupráce medzi Žilinským a Zlínskym krajom a otvára ďalšie možnosti na spoluprácu v budúcnosti vo viacerých oblastiach, predovšetkým v oblasti dopravy, a to konkrétne prepojením našich republík rýchlostnou komunikáciou v tomto priestore", povedal pre TASR Mišura.
Komory oboch krajín dnes uzatvorili dohodu o vzájomnej výhodnej spolupráci regiónov v hospodárskej oblasti a dohodli sa na výmene skúseností v súvislosti s členstvom v Európskej únii, na spolupráci pri nadväzovaní kontaktov medzi firmami, školami a inštitúciami, na spoločnej podpore vzájomných investícií a vývoja v oblasti technológií, vzdelávania a cestovného ruchu a vo výstavnej činnosti.
V úvode dnešného stretnutia navštívili hostia automobilku Kia Motors Slovakia v Tepličke nad Váhom a následne rokovali o príprave dohody o spolupráci a partnerstve. Obe strany sa pritom dohodli na pravidelných stretnutiach v budúcnosti a poukázali na rezervy, ktoré majú ČR aj Slovensko v oblasti spolupráce s východným trhom, na Ukrajine a v Rusku. Ide o jeden z hlavných dôvodov, prečo sa rozhodli podporovať výstavbu diaľnic a rýchlostných komunikácií smerom na východ.

Súvisiace články

Aktuálne správy