Rajoy predstavil v španielskom parlamente nový balík úspor v hodnote 65 mld. eur

Madrid 11. júla (TASR) – Španielsky premiér Mariano Rajoy dnes v parlamente predstavil ďalší balík úsporných opatrení v celkovej hodnote 65 miliárd eur. Škrty vo výdavkoch štátu a zvýšenie daní majú krajine pomôcť stlačiť schodok v rozpočte pod povolenú hranicu 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) do konca roka 2014.
Analytici ale upozorňujú, že v poradí už štvrtý úsporný balík za sedem mesiacov môže viesť k prehĺbeniu recesie, čo vláde skomplikuje dosiahnutie cieľa.
Španielsko najnovšie zvyšuje hornú sadzbu dane z pridanej hodnoty (DPH) na 21 % zo súčasných 18 %, ruší daňové úľavy pri kúpe nového bývania, znižuje podporu v nezamestnanosti, obmedzí vyplácanie koncoročných odmien vo verejnom sektore, ktorý čakajú ďalšie reformy.
Rajoy poslancov upozornil, že aj keď sú navrhované opatrenia bolestivé, nedá sa im vyhnúť. Španielsko sa totiž ocitlo v mimoriadne vážnej situácii a muselo požiadať o záchranný úver pre svoje banky.
Premiér pritom vlani zvíťazil vo voľbách vďaka tomu, že bol proti úsporným opatreniam predchádzajúcej vlády a kritizoval ju za to, že zvýšila DPH. Sľuboval tiež, že nebude siahať ľuďom na dôchodky a odmietal diskutovať o znížení podpory.
"Povedal som, že dane znížim, a teraz ich zvyšujem," konštatoval Rajoy, "ale okolnosti sa zmenili a ja sa im musím prispôsobiť."
Finančné trhy už zareagovali na nový balík úspor. Priemerný výnos z 10-ročných španielskych dlhopisov na sekundárnych trhoch klesol o 3 bázické body na 6,78 %.
Španielskej vláde sa podarilo presvedčiť eurozónu, aby krajine predĺžila o rok termín, dokedy musí stlačiť rozpočtový schodok pod hranicu 3 % HDP. Deficit verejných financií štvrtej najväčšej ekonomiky eurozóny sa vlani prehĺbil na 8,9 %. Madrid mal pôvodne tento rok zredukovať schodok v rozpočte na 5,3 %, no ministri mu aj tento limit zmiernili a povolili mu deficit vo výške 6,3 % HDP, ale pod podmienkou, že prijme dodatočné úsporné opatrenia.
Ekonomika krajiny sa pritom prepadá hlbšie do recesie a miera nezamestnanosti, ktorá už vlani prekročila hranicu 20 %, ďalej stúpa. Španielsko bude mať preto problém dodržať aj nový rozpočtový cieľ. Vláda odhaduje, že HDP Španielska tento rok klesne o 1,7 % a zároveň musí stlačiť schodok verejných financií o 2,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy