Cena unce zlata vzrástla na 1575,74 USD

Singapur 11. júla (TASR) – Unca (31,1 g) zlata sa predávala dnes po 8. h SELČ na komoditnej burze v Singapure po 1575,74 USD. V porovnaní s utorkovou (10. 7.) záverečnou hodnotou v New Yorku zdražela o 0,5 %. V utorok sa však jej cena prepadla o 1,4 % a klesla až na 1563,89 USD. Unca zlata bola naposledy lacnejšia 29. júna.
Vývoj ceny zlata ovplyvňuje kurz dolára. Tento mesiac vzrástol voči košu mien hlavných amerických obchodných partnerov o 2 %, kým euro v rovnakom čase stratilo v dôsledku pretrvávajúcej dlhovej krízy niektorých členov eurozóny 3 % svojej hodnoty.
Peter Fung, díler hongkonskej spoločnosti Wing Fung Metals, sa domnieva, že cena zlata bez uvoľnenia ďalších peňazí do obehu americkou centrálnou bankou zostane zablokovaná v úzkom fluktuačnom pásme. Podľa neho by mala v dohľadnom čase kolísať v rozmedzí 1550 až 1600 USD.
Fung dodal, že väčšina investorov bude v čase nejasného smerovania trhu uplatňovať taktiku "kupuj po poklese" a "predávaj po vzostupe" ceny zlata.
Vzťah dolára a zlata sa dostal na hodnotu -0,56 bodu. Hodnota -1 znamená, že ich protismerný hodnotový pohyb je dokonalý; keď kurz dolára stúpa, cena zlata primerane klesá a naopak. Výsledok pod -1 informuje, že sa zlato i dolár pohybujú rovnakým smerom alebo protismerne, ale nie rovnakým tempom.

Súvisiace články

Aktuálne správy