Nemecko a Taliansko sú pripravené schváliť EMS do konca júla

Brusel 10. júla (TASR) – Slovenský minister financií Peter Kažimír, ktorý sa zúčastnil na dvojdňovom zasadnutí ministrov financií eurozóny (Euroskupina) a EÚ v Bruseli, uviedol, že Slovensko je spokojné s personálnymi nomináciami, na ktorých sa strážcovia európskych financií dohodli.
„Podarilo sa nám dohodnúť na personálnych nomináciách,“ uviedol Kažimír. Spresnil, že novým členom šesťčlennej výkonnej rady (direktória) Európskej centrálnej banky (ECB) sa stáva guvernér luxemburskej centrálnej banky Yves Mersch, čo je podľa neho dobrá správa a dodal, že Slovensko jeho kandidatúru podporovalo.
„Stály priateľ Slovenska Klaus Regling bol indikatívne vybraný za šéfa budúceho trvalého eurovalu. Takisto s podporou Slovenska,“ upozornil šéf slovenského rezortu financií.
Regling doteraz šéfoval takzvanému dočasnému eurovalu (EFSF), ktorý poskytoval finančnú pomoc Grécku, Írsku a Portugalsku. Po dohode Euroskupiny sa stane aj šéfom Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS), takzvaného trvalého eurovalu.
EMS mal vstúpiť do platnosti podľa pôvodných plánov 1. júla, potom sa uvažovalo o termíne 9. júla, ale trvalý euroval ešte nie je realitou.
Na otázku TASR, či európski ministri financií naznačili nejaký konkrétny termín pre spustenie EMS, Kažimír uviedol, že to momentálne závisí najmä od krajín, ktoré majú ústavné prekážky, ako napríklad Nemecko, alebo vnútropolitické rozpory ako v prípade Talianska.
„Tieto krajiny sú pripravené vyriešiť tento problém do konca júla. Musíme tomu veriť,“ uviedol Kažimír. A dodal, že Slovensko si svoju úlohu splnilo nezávisle od toho, v akom štádiu sú ďalšie krajiny.
„Ale pre nás je kľúčové to, aby trvalý euroval čo najskôr vstúpil do platnosti,“ upozornil šéf slovenských financií.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam a videozáznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy