Bývalý šéf banky Barclays B. Diamond sa zriekol odmien za 20 mil. GBP

Londýn 10. júla (TASR) – Bývalý výkonný riaditeľ banky Barclays Bob Diamond, ktorý minulý týždeň odstúpil z funkcie pre škandál okolo manipulácie s úrokovými sadzbami, sa vzdal odmien v celkovej hodnote okolo 20 miliónov libier (25,25 milióna eur). Povedal to dnes počas vypočúvania v parlamente predseda správnej rady banky Barclays Marcus Agius.
Sám Agius bol prvým z najvyšších predstaviteľov banky, ktorý sa vzdal funkcie v reakcii na škandál s pokusmi o manipuláciu medzibankovej úrokovej sadzby Libor. Urobil tak už 2. júla. Hneď na druhý deň však banka oznámila, že ostáva vo funkcii, nakoľko na svoj post rezignoval Bob Diamond a Agius musí najskôr nájsť jeho nástupcu.
„Bob Diamond sa rozhodol, že sa vzdáva nárokov na akékoľvek odmeny, ktoré by mu za iných okolností mali byť vyplatené,“ povedal Agius s tým, že maximálna suma je okolo 20 miliónov libier. Dodal však, že bývalý šéf Barclays dostane svoj ročný plat a ďalšie príspevky, ktoré spolu predstavujú sumu okolo 2 miliónov libier.
Britský premiér David Cameron rozhodnutie Diamonda privítal. „Myslím, že rozhodnutie zrieknuť sa odmien je dôkazom, že (manažéri) sú si vedomí znepokojenia verejnosti a potreby zmeniť kultúru v bankovníctve,“ povedal pre novinárov Cameronov hovorca.

Súvisiace články

Aktuálne správy