Španieli potrebujú viac ako 30 mld. eur, ani 100 mld. nemusí stačiť

Bratislava 10. júla (TASR) – Aktuálne schválená podpora pre španielske banky v objeme 30 miliárd eur nie je konečná na záchranu tohto sektora. "Už pred oficiálnou žiadosťou Španielska o pomoc sa hovorilo o potrebe približne dvakrát vyššej sumy. Po zefektívnení Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS) sa preto zrejme dočkáme aj druhej pôžičky," upozorňuje pre TASR analytička Poštovej banky Dana Špacírová.
Jej kolega zo Slovenskej sporiteľne Martin Baláž vysvetľuje, že v súčasnosti ide iba o prvú tranžu z pomoci, pričom ďalšie by mali nasledovať neskôr. Celá pomoc by tak mohla dosiahnuť vyššiu sumu, pričom pôvodne eurozóna ponúkala 100 miliárd eur. "Suma 100 miliárd eur bola skôr politickým rozhodnutím vlády, ktorá chcela za každú cenu upokojiť trhy. Reálne potrebná suma je zrejme výrazne nižšia," konštatuje pre TASR.
"Zhoršovanie kvality aktív v súvahách španielskych bánk sa ešte vzhľadom na ekonomický vývoj neskončilo, takže ani táto cifra nemusí byť konečná," zdôrazňuje však pre TASR analytik X-Trade Brokers Kamil Boros a zároveň kritizuje možnosť čerpať záchrannú pomoc pre banky z eurovalu. Insolventné banky by sa nemali zachraňovať, pretože podľa neho ich záchrana odčerpáva zo spoločnosti množstvo zdrojov, ktoré sa dajú využiť ďaleko efektívnejšie, ako na podporu nefunkčných inštitúcií.

Súvisiace články

Aktuálne správy