Výsledky čínskeho dovozu a vývozu schladili trhy

Peking 10. júla (TASR) – Rast čínskeho dovozu sa v júni nečakane oslabil. Kým trhy a analytici očakávali jeho prírastok takmer 12,5 %, v skutočnosti bol iba 6,3-%. V máji zaznamenal vzostup 12,7 %. Dnes o tom informoval ústredný colný úrad krajiny. Vývoz sa v júni zvýšil medziročne o 11,3 %, kým v máji sa dosiahol jeho prírastok 15,3 %.
Spomalenie rastu čínskeho vývozu súvisí s dlhovou krízou v eurozóne. Európska únia (EÚ) je totiž najväčším čínskym obchodným partnerom.
Spomalenie rastu tempa čínskeho dovozu je podľa agentúry DPA zlou správou aj pre Nemecko, ktoré má veľký podiel na dodávkach tovarov a zariadení do krajiny s druhou najsilnejšou ekonomikou na svete.
V júni dosiahla hodnota importu do Číny 148 miliárd USD (120,39 miliardy eur) a čínske podniky vyviezli tovary a zariadenia za 179,7 miliárd USD. Prebytok predstavoval 31,7 miliardy USD, v máji bol 18,7 miliardy USD.
V prvom polroku 2012 bola celková bilancia čínskeho zahraničného obchodu v porovnaní s rovnakým obdobím vlani vyššia o 8 %, ale vývozy vzrástli o 9 %. Čína chce dosiahnuť v tomto roku rast hodnoty svojho zahraničného obchodu o 10 %. Podľa analytikov ho však nedosiahne, ak sa situácia v EÚ neskonsoliduje.
Informovali o tom agentúry DPA a Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy