Pokusy bánk manipulovať s úrokovými sadzbami budú trestné

Londýn 9. júla (TASR) – Po škandálnych pokusoch viacerých veľkých bánk v minulosti i súčasnosti manipulovať s úrokovými sadzbami sa majú v EÚ v tejto oblasti zaviesť prísnejšie regulačné opatrenia. Uvádza to dnešné vydanie britského denníka Financial Times. Komisár EÚ pre vnútorný trh Michel Barnier navrhuje, aby sa pokusy o ovplyvňovanie úrokových sadzieb stali trestným činom. Majú sa preskúmať aj pravidlá stanovovania londýnskej medzibankovej úverovej sadzby Libor.
Manipulácie s touto úrokovou sadzbou by sa mali hodnotiť ako podvod. Jej umelé ovplyvňovanie môže mať pre celý finančný systém ďalekosiahle následky.
Do škandálu s ovplyvňovaním sadzby Libor je zatiaľ najviac namočená britská banka Barclays. Jej šéf Bob Diamond už musel odstúpiť. Deutsche Bank sa dostala do podozrenia, že sa tiež na pokuse zúčastnila. Vyšetrovanie by sa malo konať aj v niektorých amerických bankách, ale ich zoznam nie je k dispozícii.
Dnes sa očakáva, že pred vyšetrovacím výborom britského parlamentu bude k veci predvolaný viceguvernér britskej centrálnej banky Bank of England (BoE) Paul Tucker. Údajne o pokuse zmanipulovať sadzbu Libor vedel, ba dokonca bol jej inšpirátorom. Tucker podozrenia odmieta.

Súvisiace články

Aktuálne správy