Maďarsko musí zmeniť smer hospodárskej politiky

Budapešť 9. júla (TASR) – Ak sa smerovanie terajšej maďarskej hospodárskej politiky radikálne nezmení, pripravované rokovanie maďarskej vlády o úvere s Medzinárodným menovým fondom (MMF) bude sotva úspešné. Vyhlásil to dnes v rozhovore pre maďarský spravodajský server Origo.hu exguvernér Maďarskej národnej banky (MNB) György Surányi.
Ak dôjde k obratu, aj tak bude podľa jeho slov potrebná dohoda s MMF, a potom bude kurz forintu stabilizovaný pod úrovňou 280 forintov za jedno euro.
„Najdôležitejšie je, aby sa obnovila dôvera v maďarskú hospodársku politiku,“ povedal Surányi. Kritizoval dane, ktoré ťažia určité ziskové sektory a ktoré podľa jeho názoru kazia účinné využitie kapitálu, šancu ekonomického rastu a znižujú schopnosť krajiny prilákať investície.
Exguvernér zopakoval svoje nedávne vyhlásenie, podľa ktorého je pre Maďarsko výhodnejšie zostať mimo eurozóny do obdobia, kým Maďarsko nebude ekonomicky stabilizované.
Maďarský parlament 6. júna schválil zmeny v kontroverznom zákone o centrálnej banke. Splnil tak požiadavky Európskej únie (EÚ) a MMF, ktoré boli podmienkou pre začatie rokovaní o pohotovostnej úverovej linke.
Hovorca Európskej komisie (EK) Olivier Bailly potvrdil, že Budapešť odstránila ďalšiu prekážku, ktorá stála v ceste rokovaniam o úvere. So zmenami v zákone o centrálnej banke súhlasí aj MMF.
"Komisia a MMF čoskoro začnú s Maďarskom rokovať o úverovej linke. Spoločná misia EÚ a fondu by mala pricestovať do Budapešti 17. júla," dodal Bailly.
Podľa neoficiálnych zdrojov Maďarsko chce získať úver zhruba vo výške 15 miliárd eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy