SaS chce častejšie zvyšovanie penzií pracujúcim dôchodcom

Takýto legislatívny návrh už poslanci za SaS Jozef Mihál a Lucia Nicholsonová predložili do parlamentu.

Poslanci Jozef Mihál a Lucia Nicholsonová (obaja SaS) navrhujú, aby mohli pracujúci penzisti od začiatku novembra tohto roka raz ročne požiadať Sociálnu poisťovňu o zvýšenie dôchodku. Takýto legislatívny návrh už predložili do parlamentu. V súčasnosti môžu pracujúci dôchodcovia požiadať o zvýšenie penzie až po tom, ako ukončia svoju pracovnú činnosť. „Namiesto toho, aby sa dôchodok zvýšil jednorazovo po zániku dôchodkového poistenia, sa suma, o ktorú sa zvýši dôchodok, rozloží v čase,“ uvádzajú poslanci.

V praxi sa podľa opozičných poslancov totiž vyskytujú prípady, kedy dôchodca pracuje niekoľko rokov a najmä v prípade samostatne zárobkovo činných osôb v slobodnom povolaní, tieto osoby vykonávajú činnosť pomerne veľa rokov po priznaní dôchodku. „Takýto dôchodca, ak chce, aby sa mu zvýšil dôchodok, musí predčasne skončiť svoj pracovný pomer alebo zrušiť živnosť, prípadne skončiť s výkonom slobodného povolania, aby mu vznikol nárok na zvýšenie dôchodku, čo nie je spravodlivé od nich požadovať,“ tvrdia bývalý minister a štátna tajomníčka na ministerstve práce a sociálnych vecí. V roku 2010 bolo podľa nich takýchto dôchodcov približne 80 tisíc.

„Táto nespravodlivosť bude o to väčšia v prípade, keď vláda prijme jedno z navrhovaných opatrení na zvýšenie príjmov do Sociálnej poisťovne a zavedie povinnosť platiť dôchodkové poistenie aj z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru pre poberateľov starobného dôchodku,“ uvádzajú poslanci za SaS. Tým sa mnohí dôchodcovia pracujúci v súčasnosti len na základe dohôd stanú prispievateľmi do systému dôchodkového poistenia. „Zároveň sa tým zvýši pravdepodobnosť, že definitívne skončenie pracovnej činnosti dôchodcu sa výrazne posunie, tým sa posunie aj zánik dôchodkového poistenia,“ upozorňujú. Podľa Mihála a Nicholsonovej sa tým zvyšuje riziko, že niektorí dôchodcovia sa zvýšenia svojho dôchodku nedožijú a výrazne sa odďaľuje povinnosť Sociálnej poisťovne vyplácať starobným dôchodcom ich zvýšené dôchodky.

Súvisiace články

Aktuálne správy