SDKÚ chce v parlamente presadiť licencie pre živnostníkov

Ročná výška licencie by mala byť podľa návrhu opozičnej SDKÚ-DS stanovená ako súčet minimálnych odvodov na zdravotné a sociálne poistenie a sumy 500 eur.

Opozičná SDKÚ-DS chce v parlamente presadiť, aby mohli živnostníci od budúceho roka využívať pri platení daní a odvodov licencie. Ročná výška licencie by mala pritom byť stanovená ako súčet minimálnych odvodov na zdravotné a sociálne poistenie a sumy 500 eur. Opoziční poslanci Ivan Štefanec, Ľudovít Kaník a Pavol Frešo zároveň v zákone o živnostenských licenciách navrhujú, aby ich mohol využiť len živnostník, ktorý nie je povinný sa registrovať na daň z pridanej hodnoty, nie je zamestnávateľ a okrem iného nemá napríklad nedoplatky na dani a odvodoch.

Platenie daní a odvodov prostredníctvom licencií by malo podľa predkladateľov zjednodušiť podnikanie malým podnikateľom s nízkymi príjmami a odbremeniť ich od nutnosti viesť účtovníctvo. Poslanci SDKÚ-DS zároveň tvrdia, že podľa analýz vychádza priemerne zaplatená daň živnostníka do obratu, pri ktorom vzniká povinnosť registrácie na DPH, v priemere 503 eur a rozdiely vo výške dane nie sú nijako výrazné v celej šírke tohto pásma. „Preto si dovoľujeme tvrdiť, že dopad na štátny rozpočet bude neutrálny až mierne pozitívny, pretože hlavný prínos licencie je jednoznačne v administratívnom zjednodušení podnikania. Okrem jednorazového zaplatenia dane si živnostník jednou platbou na rok dopredu zabezpečí aj platbu zdravotných a sociálnych odvodov, ktoré správca dane za neho odvedie poisťovniam,“ odôvodňujú predkladatelia svoj návrh.

Podľa nového zákona o živnostenských licenciách by pritom daňovníci, ktorí zaplatili živnostenskú licenciu, už neboli povinní podávať daňové priznanie. Poslanci NR SR by mali o osude tohto návrhu rozhodovať už na schôdzi, ktorá začne koncom júla.

Zavedenie licencií na platenie daní a odvodov podporujú aj zástupcovia živnostníkov. Slovenská asociácia malých a stredných podnikov podľa jej prezidenta Vladimíra Sirotku predkladá politickým stranám návrh na zavedenie licencií pre živnostníkov už niekoľko rokov. „Máme predstavu, že by si malý živnostník s príjmom do hranice pre registráciu dane z pridanej hodnoty, teda do 49 790 eur ročne jednou platbou zaplatil dane, aj sociálne a zdravotné odvody,“ povedal Sirotka začiatkom júla. Licencie by pritom mali byť dobrovoľné, to znamená, že živnostníci by sa mohli rozhodnúť, či tento inštitút využijú alebo nie.

Súvisiace články

Aktuálne správy