Európske firmy budú mať lepšie podmienky obchodu s Ruskom

Firmy v Európskej únii (EÚ) budú vďaka trom novým bilaterálnym dohodám, ktoré v stredu schválili europoslanci, využívať pri svojich obchodných aktivitách s Ruskom lepšie podmienky. Nové dohody zlepšujú podmienky pre európske automobilky, výrobcov závislých na dodávkach surovín z Ruska a poskytovateľov služieb, napríklad v oblasti dopravy, ktorí sa snažia etablovať v Rusku. Agentúru SITA o tom informovala tlačová atašé Ivana Janíková Stavrovská.

Dohoda o obchode s automobilovými dielmi bude chrániť ich európskych výrobcov, na ktorých v súčasnosti negatívne pôsobia reštriktívne opatrenia, ktoré uplatňuje ruská strana. V rámci nových opatrení sa znížia clá na dovoz automobilových dielov z EÚ v tom prípade, ak jeho objem klesne v porovnaní s úrovňou z roku 2010 o 3 % ročne.

Podľa druhej prijatej dohody bude môcť Rusko zvyšovať vývozné clá na export surovín len po predchádzajúcej konzultácii s EÚ. Opatrenie sa týka energetických surovín, pšenice, slnečnice, tabaku, vlny, bavlny a ďalších. Tretia dohoda zase značne liberalizuje obchod so službami medzi Ruskom a členskými krajinami EÚ.

Tri bilaterálne dohody boli prijaté ako súčasť rokovaní pred vstupom Ruska do Svetovej obchodnej organizácii (WTO), ktoré sa očakáva počas tohto leta. Tieto dohody však prinášajú EÚ viac výhod, ako samotné pravidlá WTO, ktoré bude musieť Rusko po pristúpení rešpektovať.

EÚ je s 47,1-percentným podielom na celkovom obrate zahraničného obchodu hlavným obchodným partnerom Ruskej federácie. So 75-percentným podielom na priamych zahraničných investíciách je tiež najväčším investorom v krajine. Na druhej strane, Rusko je tretím najväčším obchodným partnerom EÚ po Spojených štátoch amerických a Číne.

Súvisiace články

Aktuálne správy