Na zateplenie bytových domov pôjdu aj peniaze Európskej únie

Vláda schválila novelu zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania. Fond sa stane finančnou inštitúciou a bude tak môcť poskytovať na obnovu bytových budov aj peniaze z eurofondov v rámci Regionálneho operačného programu.

Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB) sa stane finančnou inštitúciou a bude tak môcť poskytovať na zatepľovanie bytových domov aj prostriedky z eurofondov cez Regionálny operačný program. Umožňuje to novela zákona o ŠFRB s navrhovanou účinnosťou 1. októbra tohto roka, ktorú v piatok schválila vláda na návrh ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Jána Počiatka. Rezort predpokladá z prostriedkov Európskej únie (EÚ) poskytnúť na financovanie obnovy bytového fondu 10 mil. eur. Zo štátneho rozpočtu pôjde pre ŠFRB na podporu bývania ročne naďalej 54,9 mil. eur.

Generálne riaditeľstvo Európskej komisie pre regionálnu politiku podmienilo poskytnutie grantu ŠFRB tým, že fond bude finančnou inštitúciou. Malo tiež ďalšie dve podmienky. „Pre potreby implementácie nástrojov finančného inžinierstva a zároveň v zmysle pravidiel legislatívneho rámca EÚ je v návrhu zadefinovaný Štátny fond rozvoja bývania ako finančná inštitúcia, ktorej príjmom môžu byť prostriedky Európskej únie a tieto môže poskytovať na financovanie zatepľovania bytových domov v mestách,“ informoval agentúru SITA hovorca ministerstva dopravy a výstavby Martin Kóňa.

Vecný obsah návrhu zákona nadväzuje na odporúčania Európskej komisie formulované počas konzultácií pri príprave zámeru uplatniť nástroje finančného inžinierstva pri zvyšovaní energetickej hospodárnosti bytového fondu, využitím Štátneho fondu rozvoja bývania. Ten má s poskytovaním úverových zdrojov na bývanie dlhoročné skúsenosti. „Existujúce účely podpory sú osvedčené a z hľadiska najbližších rokov vyžadujú veľký objem finančných prostriedkov. Z tohto dôvodu je na účel zateplenie bytovej budovy využitie finančných prostriedkov EÚ prostredníctvom tohto nástroja najvhodnejšie,“ dodal Kóňa.

Ministerstvo pôvodne chcelo riešiť podporu bývania s využitím eurofondov v kompletnom návrhu zákona o ŠFRB. Ten aj pripravilo a dva razy bol v medzirezortnom pripomienkovom konaní – vlani v decembri a tohto roku v máji. V tomto návrhu bolo upravené, aby časti zákona, ktoré majú umožniť podporu bývania zo štrukturálnych fondov Európskej únie v programovom období 2007 – 2013, nadobudli účinnosť 1. októbra 2012. Ostatné časti zákona mali nadobudnúť účinnosť 1. 1. 2013.

Pre rozsah navrhovaných zmien a termínový posun v prerokovávaní zákona bolo podľa ministerstva potrebné posunúť termín účinnosti nového zákona o ŠFRB až na 1. januára 2014. Pri druhom pripomienkovaní viaceré subjekty žiadali, aby účinnosť nevyhnutných ustanovení umožňujúcich využitie eurofondov bola riešená vypracovaním novely zákona. Ministerstvo chcelo novelu zákona o ŠFRB predložiť v rámci návrhu zákona o inteligentných dopravných systémoch v cestnej doprave. Legislatívna rada vlády odporučila predložiť novelu ako samostatný materiál.

„Vzhľadom na to, že ustanovenia umožňujúce využitie zdrojov zo štrukturálnych fondov Európskej únie pre zatepľovanie bytových domov v programovom období 2007-2013 musia nadobudnúť účinnosť 1. októbra 2012, pristúpilo ministerstvo k tomuto postupu. Na komplexnom návrhu zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania sa naďalej pracuje a zostáva ukončiť rokovania so zástupcami samosprávy pre zosúladenie vzájomných predstáv, nakoľko v tejto oblasti je práve samospráva naším najvýznamnejším partnerom,“ uviedol Kóňa. Podľa priorít štátnej bytovej politiky sa pripravuje zacielenie podpory z prostriedkov ŠFRB najmä do oblasti obstarávania nájomných bytov a obnovy bytového fondu.

Podľa návrhu novely zákona o ŠFRB prostriedky fondu budú vedené na osobitných účtoch v Štátnej pokladnici v štruktúre podľa ich zdrojov. Úver na zatepľovanie bytovej budovy má byť najdlhšie na pätnásť rokov pri nulovej úrokovej sadzbe v rozsahu do 80 % namiesto do 100 %. Z iných zdrojov fondu bude možné poskytnúť podporu len na zatepľovanie bytovej budovy právnickej osobe iba vtedy, ak sa stavba realizuje v meste. Fond bude osobitne rozpočtovať finančné prostriedky na kúpu a výstavbu nájomných bytov, na obstaranie bytov spolufinancovaných zo zdrojov EÚ v rámci Regionálneho operačného programu a na stavby pri zatepľovaní budov financovaných z iných zdrojov v členení podľa samosprávnych krajov.

Súvisiace články

Aktuálne správy