Ochrana kolektívnych práv spotrebiteľov sa má zlepšiť

Rozšíriť sa majú aj povinnosti pri označovaní textilných výrobkov a pneumatík.

Ochrana kolektívneho záujmov spotrebiteľov, ktorých práva boli porušené, sa majú zlepšiť. Rozšíriť by sa mali aj povinnosti pri označovaní textilných výrobkov a pneumatík. Vyplýva to z návrhu novely zákona o ochrane spotrebiteľa a zákona o priestupkoch, ktorým sa odstraňujú nedostatky vzniknuté pri transpozícii smerníc EÚ do slovenskej legislatívy. Novely v piatok schválil vládny kabinet Roberta Fica.

Návrh novely reaguje aj na praktiky niektorých prevádzkovateľov internetových stránok, ktorých konanie v poslednom období poškodzuje veľkú skupinu spotrebiteľov. Po novom by mal mať zodpovedný orgán dozoru právomoc okamžite zasiahnuť a nariadiť zastavenie konania, ktoré porušuje kolektívne práva spotrebiteľov. „Orgán dozoru bude oprávnený vydať predbežné opatrenie voči každej osobe, ktorá je súčasťou distribučného reťazca, a ktorá sa podieľa na neoprávnenom zásahu do spotrebiteľských práv,“ uvádza sa v dôvodovej časti zákona. Orgán dozoru by pritom mohol vydať predbežné opatrenie, ktorým nariadi zastavenie zásahu poškodzujúcemu kolektívne záujmy spotrebiteľov, aj bez dôkazu o škode a bez ohľadu na zavinenie.

Vláda v piatok schválila aj návrh novely zákona o informačných systémoch verejnej správy a o elektronickom podpise, ktorým sa do slovenskej legislatívy implementuje nariadenia EÚ o iniciatíve občanov. Účelom tohto nariadenia je umožniť občanom únie podieľať sa na tvorbe európskych právnych aktov. Do zákonov sa tak dopĺňajú ustanovenia o osvedčovaní elektronického systému zberu vyhlásení o podpore iniciatívy občanov EÚ na území Slovenskej republiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy