Vláda bude rokovať o zásadných zmenách v dôchodkovom systéme

Bratislava 6. júla (TASR) – Zásadné zmeny v dôchodkovom systéme budú jednou z hlavných tém dnešného rokovania vlády, ktorá tento týždeň zasadá netradične v piatok. Návrh novely zákona o sociálnom poistení, cez ktorú sa mení aj viacero iných právnych noriem týkajúcich sa penzijného systému, predkladá kabinetu ministerstvo práce.
Rezort navrhuje viacero dôležitých zmien v prvom aj druhom dôchodkovom pilieri. V kapitalizačnom pilieri sa má napríklad po novom upraviť povinný vstup na dobrovoľný, a to až do 35 rokov sporiteľa. Inak bude vyzerať aj príspevok. Súčasný 9-% odvod nahradí 4-% s tým, že sporitelia si môžu navyše prispieť nimi zvolenou sumou. Jej výška nie je obmedzená, daňové zvýhodnenie však bude mať len do 2 % príjmu.
Kolkové známky pravdepodobne zaniknú o rok neskôr, ako sa pôvodne plánovalo. Posunutie účinnosti zrušenia kolkov na 1. januára 2014 upravuje návrh novely zákona o správnych poplatkoch, o ktorom má dnes tiež diskutovať vládny kabinet.
Novela prináša aj vyššie poplatky za registráciu áut, pričom sadzba bude odstupňovaná v závislosti od výkonu motora. Vyššie poplatky sa budú vzťahovať na vozidlá spadajúce do kategórie stredná trieda, vyššia stredná trieda, ako aj luxusné automobily a SUV. Za prvý zápis vozidla do výkonu motora 80 kW zostane poplatok na doterajšej úrovni 33 eur, nad touto hranicou sa má pohybovať od 167 eur do 2997 eur.
Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB) by mal po novom získať status finančnej inštitúcie. Navrhuje to ministerstvo dopravy v novele zákona o ŠFRB, ktorú predkladá na dnešné rokovanie vlády. Ide o reakciu na požiadavky Európskej komisie (EK), ktoré prišli v súvislosti so snahou rezortu využiť eurofondy na zvýšenie kvality bývania v SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy