Ekonomika eurozóny je slabá a riziko jej poklesu pretrváva

Frankfurt nad Mohanom 5. júla (TASR) – Ekonomika eurozóny je slabá a riziko jej poklesu pretrváva. Vyhlásil dnes prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi po zasadaní Menového výboru, ktorý rozhodol o znížení kľúčovej úrokovej sadzby ECB na historické minimum 0,75 % a jednodňovej depozitnej sadzby na nulu, aby podporila tok úverov.
Podľa Draghiho sa hospodárstvo menovej únie bude z krízy zotavovať len pomaly. Na príčine sú dlhové problémy viacerých členov a neochota bánk poskytovať úvery.
Draghi tiež zdôraznil, že ECB svoje rozhodnutie o uvoľnení menovej politiky nekoordinovala s čínskou centrálnou bankou, ktorá tiež znížia úrokové sadzby.
Nulový úrok z depozitnej sadzby by mal prinútiť banky, aby si požičiavali medzi sebou a poskytovali tiež úvery firmám a domácnostiam namiesto „zaparkovania“ svojich peňazí v ECB.
Prezident ECB sa tiež domnieva, že nie je potrebné zvyšovať úverovú kapacitu záchranných fondov eurozóny pre prípad, že by o pomoc muselo požiadať Taliansko aj Španielsko.
Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy